Bigos z cukinii

Gabriela
Obiad
21.09.2017 8:27
Bigos z cukinii

Składniki: 3 duże cukinie 4 duże marchewki 500 g pieczarek 500 g kiełbasy 300 g boczku 4 cebule 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki (wędzonej lub zwykłej) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu czarnego sól, pieprz Kiełbasę kroimy w półtalarki, boczek w kostkę. Danie przygotowujemy w sposób o wiele bardziej zbliżony do bigosu z kapusty niż leczo, dzięki czemu i smak zdecydowanie się od niego różni. Bigos z cukinii to danie, które odkryliśmy wskutek niezwykłego urodzaju na cukinię w naszym ogródku. Jak wytopi się tłuszcz, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i czekamy mieszając co chwilę, aż się zeszkli. Następnie dokładamy pieczarki pokrojone w połówki lub grube plastry oraz marchewkę – w talarki. W tym czasie obieramy cukinię i kroimy ją w grubą kostkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zycienaluzie.pl/bigos-z-cukinii/