Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 200 g sera żółtego (może być np. mozzarella, która jest mniej tłusta) 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 100 g koncentratu pomidorowego pęczek natki pietruszki kawałeczek papryczki chili sól, pieprz do smaku 3 łyżki oleju rzepakowego Cukinię kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 – 40 minut, do momentu, gdy ser żółty ładnie się zarumieni. Solimy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut. Wówczas dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Po chwili dodajemy mięso mielone i pomidory w puszce, podlewamy troszkę wodą. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy lekko sosem, a następnie układamy warstwami cukinię i sos, do wyczerpania składników. Dla osób przebywających na diecie (np. South Beach) danie może stanowić obiad idealny.