Jak przygotować miód – syrop z mniszka lekarskiego? Przepisów na miód z mniszka lekarskiego jest wiele. My przygotowujemy go z przepisu znalezionego w babciowym zeszycie: 400 kwiatów mniszka lekarskiego (bez łodyżek, dobrze rozwiniętych, zebranych w suchy i słoneczny dzień) 2 l wody 2 kg cukru 3 cytryny Zebrane kwiaty układamy na białych kartkach i pozostawiamy na około 30 minut. Miód z mniszka lekarskiego można jeść prosto z łyżeczki, na kanapkach lub słodzić nim herbatę. Tak przygotowany miód – syrop z mniszka lekarskiego możemy przechowywać przez kilka miesięcy, a nawet lat. Z kwiatów mniszka lekarskiego bardzo łatwo można zrobić miód – syrop. Miód – syrop leczniczy z mniszka lekarskiego Jak stosować miód – syrop z mniszka lekarskiego? Miodowa porada: Jeśli zastanawiasz się, czy miód – syrop jest wystarczająco gęsty, odstaw go do przestygnięcia (ponieważ dopiero wówczas będzie miał ostateczną konsystencję). Z tego powodu nie należy przesadzać z jego ilością (chociaż jest tak smaczny, że ciężko się powstrzymać…). Do płynu dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu do momentu, gdy miód – syrop zacznie gęstnieć. Decydując się na kurację musimy pamiętać o bardzo wysokiej zawartości cukru w przygotowanym przez nas specyfiku. Po tym czasie zalewamy kwiaty mniszka lekarskiego wrzącą wodą, lekko ugniatamy i gotujemy przez 15 minut.