Muffiny z bananem i czekoladą

Gabriela
Ciasta
16.05.2017 7:53
Muffiny z bananem i czekoladą

Podstawę stanowią następujące proporcje: 1 szklanka mleka (do 1 banana) – 0,75 szklanki mleka (do 2 bananów) – 0,5 szklanki mleka (do 3 bananów) 1/2 szklanki oleju 1 duże jajko lub 2 mniejsze 250 g mąki 100 g cukru 1 gorzka czekolada (można zarówno dodać 1,5 jak i 0,5 czekolady. Jednak jeśli dodajemy mniej bananów, wtedy warto dodać więcej czekolady) 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę kroimy w kostkę (o boku ok. 0,5 cm), a banany zgniatamy widelcem. W zależności od zaistniałych niedogodności, przepis na muffiny z bananem i czekoladą odrobinę modyfikuję, np. zwiększam ilość dodanego mleka jeśli mam mniej bananów lub odwrotnie. Wielokrotnie w ostatniej chwili okazywało się, że czegoś mi brakuje – a to mam tylko jednego banana w domu, a to mleka mniej, a to pół czekolady wyszło nie wiadomo kiedy i dokąd… Składniki suche mieszamy łyżką w jednym garnku, a mokre (razem z czekoladą i rozgniecionymi bananami) w drugim. Po upieczeniu, muffinki pozostawiamy na kolejne 5-10 minut w wyłączonym piekarniku z otworzonymi drzwiczkami.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zycienaluzie.pl/muffiny-bananem-czekolada/