Blog: kardamonowy

Pulpety w sosie grzybowym

Składniki: 500 g mielonego mięsa (ja użyłam łopatki wieprzowej) 350 g świeżych grzybów leśnych 1 czerstwa kajzerka 1 jajko 2 cebule 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu (ja użyłam warzywnego) …

Chleb pszenno-orkiszowy z dynią

Składniki: 250 g mąki orkiszowej (typ 1850) 250 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 450 ml cieplej wody 1 szklanka bardzo gęstego musu z dyni (mój mus nie był idealnie …

Kurczak pieczony z kiszoną cytryną i oliwkami

Składniki: około 1 kg udek z kurczaka (ja użyłam w sumie 6 udek i 2 podudzi) 1 mniejsza kiszona cytryna 12-15 zielonych oliwek bez pestek 2 większe czerwone cebule 3 …

Zupa krem z dyni z fetą

Składniki: 750 g dyni, ja użyłam hokkaido (waga bez pestek) 3 szklanki bulionu warzywnego 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 200 g sera feta (polecam użyć owczo-koziej) 1 duża gałązka …

Zupa z botwinki z czarnymi oliwkami

Składniki: 1,5 l wody 2 małe marchewki 2 małe korzenie pietruszki mały kawałek selera mały por (biała część) 1 duży liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 20 czarnych oliwek kalamata …

Bigos z młodej kapusty z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami

Składniki: 2 główki młodej kapusty 250 g boczku wędzonego bez skóry 300 g kiełbasy podwawelskiej 300 g pieczarek 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego …

Bigos z młodej kapusty z boczkiem, kiełbasą i pieczarkami

Składniki: 2 główki młodej kapusty 250 g boczku wędzonego bez skóry 300 g kiełbasy podwawelskiej 300 g pieczarek 2 cebule 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego …

Sałatka z makaronem orzo, wędzonym kurczakiem i ogórkami małosolnymi

Składniki: 170 g drobnego makaronu (ja użyłam orzo, makaronu w kształcie ryżu) 1 wędzone udko kurczaka (tzw. ćwiartka) 3 ogórki małosolne 1 mała czerwona cebula 1 ząbek czosnku pęczek koperku …

Grochówka przecierana z chorizo

Składniki: 1,75 l wody 200 g chorizo 300 g wędzonych żeberek 1 pełna szklanka grochu (ja użyłam całego grochu niełuskanego) 1 duża cebula 2 mniejsze marchewki 1 większy korzeń pietruszki …

Pasta z wędzonej ryby i ogórka małosolnego

Składniki: 1 średniej wielkości ryba wędzona (u mnie pół makreli i pół morszczuka) 1 większy ogórek małosolny 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu mały ząbek czosnku 1 łyżeczka poszatkowanego …

Ogórki po koreańsku

Składniki: 4 większe ogórki gruntowe 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 większy ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mielonej lub w płatkach chili Gochugaru (możecie dać …

Makaron z młodą kapustą, kiełbasą i boczkiem

Składniki: 150-200 g średniej wielkości makaronu 1 główka młodej kapusty 200 g wędzonego boczku 2 cienkie kiełbasy (około 150 g) 1 marchewka 1 duża cebula pół szklanki wody mały pęczek …

Nalewka z kwiatów czarnego bzu

Składniki: 25 baldachów kwiatów czarnego bzu 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l wody 300 g cukru 2 cytryny sok z dodatkowej cytryny

Gołąbki z młodej kapusty z kaszą jaglaną i pieczarkami

Składniki: 1 większa główka młodej kapusty 500 g pieczarek pełna szklanka suchej kaszy jaglanej 8 suszonych pomidorów 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pęczek koperku sól pieprz olej rzepakowy 1 …

Pasztet z kurczaka i warzyw z rosołu z boczkiem

Składniki: kurczak o wadze 1,5 kg 300 g wędzonego boczku 1 duża marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 1 kajzerka 1 duże jajko …

Karkówka pieczona z papryką i pieczarkami

Składniki: 4-5 plastrów karkówki (około 600 g) 500 g większych pieczarek pół małej czerwonej papryki pół małej pomarańczowej papryki 1 duża cebula 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 2 małe liście …

Młoda kapusta duszona z kiełbasą i boczkiem

Składniki: 1 główka młodej kapusty 200 g wędzonego boczku 2 cienkie kiełbasy (około 150 g) 1 marchewka 1 duża cebula pół szklanki wody mały pęczek koperku 1 łyżeczka soku z …

Roladki z ogórka, serka i szynki

Składniki: 1 długi ogórek 1 serek śmietankowy (użyjcie swojego ulubionego, może być smakowy) 6 plasterków wędzonej szynki (mniej więcej o szerokości 8 cm) sól pieprz kiełki do przybrania (ja użyłam …