Blog: kolorowygarnek.blog.pl

Ostrygi z prosecco i granatem

Dressing do ostryg 10 ml prosecco 1 łyżka soku z cytryny zielona pietruszka owoce granatu Ostrygi umyj starannie pod bieżącą wodą. Do ich otwarcia możesz posłużyć się specjalnym nożem lub …

Pulpety w sosie pomidorowym z kolorowymi ostrymi papryczkami

- 500 g mięsa mielonego - posiekany pęczek natki pietruszki - 1 cebula pokrojona w kostkę - 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) - 1/2 startego na tarce ziemniaka - …

Stek z łososia

- 150 g łososia bez skóry - 2 łyżki masła klarowanego - pieprz Marynata do ryby: - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka wody - 1 łyżeczka soku z …

Faszerowany filet z indyka z pietruszkowym purée

1 filet z indyka ( 600g- 800g) 8 plastrów boczku garść roszponki 150 g mozzarelli 8 sztuk pomidorków koktajlowych 1 mała cebula natka pietruszki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta suszonego …

Smażone krewetki z czosnkiem i chili w sosie cytrynowo – kolendrowym

Przelej do miski wodę z sokiem z cytryny, dodaj startą skórkę z cytryny, kolendrę, sól, pieprz i ubijaj sos na parze do momentu, aż sos zgęstnieje i stanie się puszysty. …

Bułgarska sałatka szopska

- 2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych - ogórek - 1/2 czerwonej cebuli - 1 czerwona papryka - 100 g sera bułgarskiego, bałkańskiego - 2 łyżki oliwy - 1 łyżeczka …

Kotlet schabowy w panierce orzechowo- pietruszkowej

- 400 g schabu - mleko (do namoczenia mięsa) - olej rzepakowy lub smalec do smażenia - sól - pieprz Panierka orzechowo – pietruszkowa - 1/2 szklanki orzechów włoskich - …

Gruzińskie chinkali

Farsz: 500 g wołowiny lub 300 g wołowiny i 200 g wieprzowiny 1 cebula 300 ml bulionu łyżeczka czubrycy zielonej (opcjonalnie) płaska łyżka mielonych nasion kolendry pieprz 2 łyżki masła …

Quiche z kurkami i wędzonym boczkiem

Kruche ciasto: - 200 g mąki pszennej - 120 g masła - 1 jajko - szczypta soli - 3 łyżki zimnej wody Farsz: - 300 g kurek - 100 g …

Krem z dyni z pieczoną gruszką

- 2 l bulionu - 600 – 700 g dyni - 300 g ziemniaków - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki soku z cytryny - 100 ml śmietanki kremówki - …

Jambalaya z chorizo, kurczakiem i krewetkami

100 g kiełbasy chorizo 200 g fileta z kurczaka 200 g krewetek 300 g ryżu 1 mała cebula 1 l bulionu warzywnego 200 g passaty pomidorowej natka pietruszki 2 łyżki …

Sałatka z cytrusową nutą

- sałata karbowana - kilka sztuk żółtych pomidorków koktajlowych - kilka truskawek - 4 plastry ananasa z puszki - pół czerwonego grejpfruta Dresssing: - 3 łyżki oliwy - 1 łyżeczka …

Wietnamski rosół “pho bo” z dodatkiem spring rollsa

- 300 g wołowiny z kością - 100 g udźca wołowego - 100 ml bulionu rybnego - kilka grzybków shiitake - pędy bambusa - świeża kolendra - 3 ząbki czosnku …

Bigos z dodatkiem kapusty włoskiej

- 1,5 kg kiszonej kapusty - główka kapusty włoskiej - 500 g mięsa wieprzowego (szynki lub karkówki) - 150 g wędzonego boczku - 200 g kiełbasy - 40 g suszonych …

Kartoffelsalat – sałatka ziemniaczana

0,5 kg ziemniaków (najlepiej sałatkowych) 5 ogórków konserwowych 100 g wędzonej szynki kilka sztuk małych cebulek marynowanych kilka małych grzybków marynowanych szczypior 1 łyżka jogurtu typu greckiego 1 łyżka majonezu …

Sałatka z grillowaną cukinią i miodowym winegretem

- cukinia - zielony ogórek - pomidorki koktajlowe - awokado - ugotowana brukselka - czerwona cebula - czarny sezam - ząbek czosnku - 1 łyżka oleju rzepakowego - sól Miodowy …

Smażona tołpyga z musem z czarnej porzeczki

- filet z tołpygi ze skórą - olej rzepakowy - skórka z cytryny Marynata do ryby: - 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu - 2 łyżki soku z cytryny - 2 ząbki …

Gulasz węgierski z pieczoną papryką i żółtą fasolką szparagową

- 400 g wołowiny - 2 l bulionu - 3 papryki czerwone - 3 pomidory (bez skóry) - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 4 ziemniaki - 1 łyżka …