Wietnamski rosół “pho bo” z dodatkiem spring rollsa

Agnieszka
Obiad
31.10.2020 18:00
Wietnamski rosół “pho bo” z dodatkiem spring rollsa

- 300 g wołowiny z kością - 100 g udźca wołowego - 100 ml bulionu rybnego - kilka grzybków shiitake - pędy bambusa - świeża kolendra - 3 ząbki czosnku - 1 cebula - 50 g korzenia imbiru - 1 łyżeczka cukru trzcinowego - 2 goździki - 2 anyże gwiazdkowe - szczypta cynamonu - kilka ziarenek pieprzu czarnego - 1bsuszona papryczka chili - limonka - czarny sezam - 1 łyżeczka octu ryżowego - Spring rollsy - papier ryżowy - kilka liści czerwonej kapusty - kilka krewetek - 1/2 małej papryczki chili - ugotowany makaron ryżowy - 1/2 łyżeczki sosu sojowego - 1 łyżka olej - 1 łyżka soku z limonki - mielona kolendra - sól Krewetki podsmaż na oleju z odrobiną soli – ostudź. Opcjonalnie dla dodania ostrości zupy- ostry sos chili Wołowinę włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 1.5 godziny. Jeśli został Ci jeszcze makaron ryżowy, połóż go na talerz, dodaj również pędy bambusa – całość posyp czarnym sezamem oraz posiekaną świeżą kolendrą. Na arkuszu papieru ryżowego połóż makaron ryżowy, krewetki i farsz z czerwoną kapustą – zawiń.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowygarnek.wordpress.com/2020/10/31/wietnamski-rosol-pho-bo-z-dodatkiem-spring-rollsa/