Pomidory w całości na zimę – w zalewie słodko-kwaśnej z ziołami
Układ takich działek był bardzo ściśle określony – ówczesne prawo dokładnie egzekwowało ilość rosnących na działce jabłoni, grusz, wiśni, śliwek, miejsc na krzewy malin i porzeczek oraz tych przeznaczonych na …
🙂 SKŁADNIKI na ok. 5 słoików pojemności 200ml - 2,5kg cukinii (waga po wypestkowaniu!) - 2 słodkie papryki – czerwona i żółta, 450g - 1 duża czerwona cebula, 200-250g - …
Wszystkie składniki sałatki – poza cebulą– kroimy w mniej więcej równej wielkości kostkę: nie za drobną, żeby sałatka nie zmieniła się w paćkę i nie za grubą, tak żeby wygodnie …
SKŁADNIKI - 500g filetów śledziowych a la matias - 1 łyżka octu winnego - 1 duża cebula, 200g - 2 łyżki oleju do smażenia - 1 pełna (z lekkim czubem) …
Jeśli używamy bezików jako dekoracji deserów dodajemy je na sam koniec, tuż przed podaniem i pod żadnym pozorem nie przechowujemy w lodówce – macie jak w banku, że w lodówce …
Ta sałatka to bardzo wartościowe dla organizmu produkty i sam smak, bo jest tu wszystko: delikatna, prawie niewyczuwalna gorycz pieczonej brukselki, słodycz batatów, aromat suszonych śródziemnomorskich ziół, ziemistość soczewicy, chrupiące …
Nie inaczej jest z tym szybkim ciastem maślanym – mocno schłodzone masło najpierw zostaje przesiekane z mąką, a następnie z niewielką ilością wody zarobione w bryłę ciasta, schłodzone, wywałkowane i …
Całość dokładnie mieszamy do mocnego podgrzania i skrapiamy sporą ilością soku z cytryny lub limonki – on jeszcze bardziej podbije ostry i dymny smak. Albo odgrzaną – wtedy koniecznie dodajcie …
Dalej postępujemy dokładnie tak samo jak przy klasycznych kopytkach szykowanych z ziemniaków – ciasto dzielimy na porcje, z każdej toczymy wałek grubości około 2,5-3cm, spłaszczamy go nożem na wysokość centymetra …
Szable, tfu, widelce w dłoń! SKŁADNIKI - 65g czerstwej pszennej bułki, zmielone w malakserze - 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki - ½ łyżeczki granulowanego czosnku (albo 1 średni ząbek przeciśnięty …
SKŁADNIKI NA 1 litrowy słoik - 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki brokułu …
Łatwo sprawdzić, czy dżem już jest gotowy – do zamrażalki wstawcie mały talerzyk, gdy się schłodzi porządnie – wylejcie na niego odrobinę dżemu. Zobaczycie to też przy rozgarnianiu gotującego się …
PAPIER RYŻOWY – kilka ważnych porad zanim zaczniecie Papier ryżowy najczęściej produkowany jest z mąki ryżowej i wody, ale dostępne też są papiery z dodatkiem mąki z tapioki – sprawdźcie …
Ogórki dokładnie myjemy – najlepiej najpierw wrzucić je do garnka z zimną wodą, gdzie odlepi się z nich cały piasek, następnie umyć pod bieżącą wodą. Osuszamy je, jednego ogórka kroimy …
Szpinak okazał się w moim wypadku warzywem absolutnie bezproblemowym i niesamowicie wdzięcznym – wsadzić do ziemi, kilka razy podlać i voila – mam go teraz zatrzęsienie mimo, że zajmuje na …