Ostre pikle z cukinii na zimę – relish z cukinii

Karolina
Przetwory
01.09.2020 11:39
Ostre pikle z cukinii na zimę – relish z cukinii

🙂 SKŁADNIKI na ok. 5 słoików pojemności 200ml - 2,5kg cukinii (waga po wypestkowaniu!) - 2 słodkie papryki – czerwona i żółta, 450g - 1 duża czerwona cebula, 200-250g - 60g soli kamiennej ZALEWA I PRZYPRAWY - 350ml octu spirytusowego 10%* - 350ml wody* - 250g cukru trzcinowego - 4 liście laurowe - 3 ząbki czosnku, duże! - 12 -15 ziaren ziela angielskiego - 1 łyżka ziaren kolendry - 2 łyżeczki białej gorczycy - 2 łyżeczki czarnej gorczycy - 1 łyżeczka kurkumy, dla koloru - jeśli lubicie mocno pikantnie – dodatkowo 1 płaska łyżeczka płatków chili *UWAGA – jeśli z jakichś względów nie chcecie używać octu spirytusowego, który w wypadku tego konkretnie przetworu sprawdza się super, można zamienić go na ocet winny, najlepiej z czerwonego wina. Wszystko robione z rozpędu Samsungiem S9+ Zaraz zabieram się za przetwarzanie i pakowanie w słoiki 4 skrzynek pomidorów – pojawią się przepisy na pomidory marynowane w papryce i czosnku, na ostro, na pomidorowy słodki i wytrawny dżem, do deski serów i kieliszka wina na zimę. Przekładamy wypłukane warzywa na gęste sito lub na pieluszkę tetrową i dokładnie odciskamy – warzywa powinny być pozbawione jak największej ilości wody. Świeże warzywa prosto z ogrodu najpierw są rozdrobnione, potem mocno zasolone i wypłukane żeby zostały chrupkie, a następnie doprawione i zakonserwowane na pikantnie – z mocnym octem i przyprawami. Cukiniom odcinamy końce, kroimy cukinie mniejsze na kawałki i wybieramy nasiona razem z gąbczastym środkiem – ma zostać sam twardy miąższ ze skórką, potrzebujemy go 2,5kg. Nie dodajemy wtedy wody do rozcieńczenia – całym płynem ma być ocet o 5% kwasowości – używamy go 700ml. Te pikle z cukinii to pomysł na to jak zagospodarować najbardziej chyba plenne letnie skarby – ogrodowe cukinie. Szykujemy zalewę – w garnku pod przykryciem podgrzewamy wodę, ocet, cukier trzcinowy, przyprawy i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. To samo robimy z cebulą – wszystkie warzywa powinny być bardzo mocno rozdrobnione. Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach lub szybciej: przystawką-tarką do robota, albo przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o dużych oczkach. Jeśli lubicie bardziej ostro – w tym momencie dodajemy do zalewy płatki chili. Pikle najlepsze są przynajmniej po miesiącu leżakowania w słoiku – dojrzewają, przechodzą aromatem własnym i dodanych do nich przypraw. Warzywa w misce dokładnie mieszamy dłonią z 60g soli kamiennej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.karointhekitchen.com/dodatki/ostre-pikle-z-cukinii-na-zime-relish-z-cukinii/