Klops z indyka z serem

Karolina
Obiad
13.11.2019 23:04
Klops z indyka z serem

Szable, tfu, widelce w dłoń! SKŁADNIKI - 65g czerstwej pszennej bułki, zmielone w malakserze - 1 płaska łyżeczka wędzonej papryki - ½ łyżeczki granulowanego czosnku (albo 1 średni ząbek przeciśnięty przez praskę) - 1 łyżeczka soli, niepełna - ½ łyżeczki pieprzu mielonego - 1 duże jajko od szczęśliwej kury - 1 łyżka sosu Worcester - 1 mała czerwona cebula 60g - 100-130g mieszanych serów – edamski, gouda, ementaler, mozzarella - 500g ciemnego mielonego mięsa indyka, z udźca GLAZURA - 5 łyżek dobrego, pikantnego ketchupu - 1 łyżeczka brązowego cukru - 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon - 1/2 łyżeczki sosu Sriracha lub innego sosu na bazie chili - 1 łyżka sosu Worcester Czerstwą bułkę, zmieloną w malakserze na drobne fragmenty (ale grubsze niż klasyczna bułka tarta!) mieszamy w małej miseczce z wędzoną papryką, granulowanym czosnkiem, solą, mielonym pieprzem. Wyjmujemy upieczony klops z piekarnika i dajemy mu przez 5-10 minut odpocząć na blacie żeby soki rozeszły się po mięsie. Przekładamy mięso do formy do pieczenia i formujemy z niego bochenek o długości ok. 20cm i szerokości 10cm, wysoki na mniej więcej 4-4,5cm. Wilgotny i mięciutki, a dodatkowo będzie gotowy w godzinę – takie jedzenie to sama przyjemność! Mięso wyjmujemy z lodówki odpowiednio wcześniej, powinno osiągnąć temperaturę otoczenia. Na szczęście klops idealnie się do tego nadaje – ten jest charakterny, lekko pikantny i pysznie serowy, momentami rozkosznie się ciągnie. W taką pogodę stawiam na obiad bezczelnie jedzony przed telewizorem, z odcinkiem ulubionego serialu, albo nieelegancko szamany nad książką. Jeśli będziecie długo wyrabiali mięso, klops stanie się za bardzo zwarty i zbyt spoisty – po upieczeniu będzie sztywny i twardy, a ma zostać kruchy i puszysty. Dodajemy do niego mielone mięso, drobniutko posiekaną cebulę, bułkę z przyprawami i wybrane sery, pokrojone na kawałki wielkości ziarna ciecierzycy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.karointhekitchen.com/z-miesem/klops-z-indyka-z-serem/