Spring Rolls z krewetkami, awokado, ogórkiem i sosem orzechowym

Karolina
Obiad
25.06.2019 19:22
Spring Rolls z krewetkami, awokado, ogórkiem i sosem orzechowym

PAPIER RYŻOWY – kilka ważnych porad zanim zaczniecie Papier ryżowy najczęściej produkowany jest z mąki ryżowej i wody, ale dostępne też są papiery z dodatkiem mąki z tapioki – sprawdźcie na opakowaniu. Papier moczony w ciepłej wodzie zaczyna się rozpuszczać i robi się bardzo delikatny – zaczyna się mocno lepić i bardzo się rwie – naprawdę ciężko w niego coś zawinąć. – Papier namaczamy/nawilżamy krótko – przez 5-10 sekund , następnie rozkładamy albo na ceramicznym talerzu, albo na wilgotnej bawełnianej ściereczce, albo na zwilżonej wodą plastikowej desce kuchennej. – Pracujemy z papierem na wilgotnej powierzchni – do suchej i porowatej papier zwyczajnie się przylepi i niczego w niego nie zawiniecie. Papier z dodatkiem tapioki jest bardziej elastyczny, ale i dużo cieńszy – trzeba się z nim obchodzić bardzo ostrożnie. Dolny wolny brzeg zawijamy na farsz, następnie delikatnie zbieramy papier ryżowy z boków, zakładamy go ciasno do środka zabezpieczając w ten sposób nadzienie przed wypadaniem i całość zwijamy. Składniki układamy warstwami, zaczynając od miękkich i lekkich, elastycznych i plastycznych, a kończąc na twardych, które przy zawijaniu zostaną otulone przez to co położyliśmy na papier pierwsze. – Spring Rolls zawijamy jak burrito – nadzienie zaczynamy nakładać od dołu, 3-4cm powyżej dolnej krawędzi papieru.