Blog: Bullio

Pączki z kremem pistacjowym

Pączki z kremem pistacjowym. Posypane pistacjami i płatkami róż.

Tortilla ze stripsami z kurczaka

Stripsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych, podawane w domowej tortilli. Przepis na 4 średniej wielkości tortille.

Kurczak w majonezie

Kurczak zapiekany w majonezie to prosty pomysł na urozmaicenie zwykłego obiadu. Mięso dzięki dodatkowi majonezu jest delikatne i miękkie.

Burger drwala z kurczakiem

Kanapka inspirowana popularnym burgerem drwala w wersji z kurczakiem. W moim wykonaniu bez bekonu.

Ciasto hucułka (hukzulka)

Kruche ciasto przełożone dżemem, bezą i kremem kajmakowym.

Pizza z grzybami leśnymi

Bardzo aromatyczna pizza z grzybami leśnymi i sosem beszamelowym. …

Rogale marcińskie

Pyszne rogale z ciasta półfrancuskiego z białym makiem. Przepis na 12 dużych rogali.

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi

Ziemniaki zapiekane z grzybami, cebulą i kiełbasą. Całość przełożona śmietaną i posypana żółtym serem.

Jabłka do słoików

Jabłka można wykorzystać do ciast, naleśników czy owsianek. Najlepsze będą kwaśne odmiany jabłek. Szczególnie polecam antonówkę.

Surówka do obiadu z białej kapusty i marchewki

Prosta surówka z kapusty, marchewki i koperku.

Flatbread z patelni

Chlebki z patelni. Z dodatkiem oregano i natki pietruszki. S

Stek z kalafiora z jajkiem sadzonym

Prosty pomysł na letni obiad – kalafior smażony na patelni z jajkiem sadzonym na wierzchu.

Sałatka z burratą, szparagami i truskawkami

Mieszanka sałat z burratą, szparagami i truskawkami.

Makaron ze szparagami i ricottą

Makaron ze szparagami i ricottą, posypany parmezanem.

Cilbir ze szparagami

Cilbir, czyli jajka po turecku z dodatkiem szparagów.

Drożdżówki z serem i truskawkami

Drożdżowe, puszyste bułeczki z białym serem i truskawkami. Można użyć również jagód albo rodzynek. Porcja na dużą blachę (12 drożdżówek).

Kurczak pieczony na płasko

Wolę piec kurczaka w takiej postaci, bo dużo łatwiej się go później kroi. Możecie tak przygotować dowolnie przyprawionego kurczaka.

Grzanka ze szparagami i jajkiem sadzonym

Obowiązkowe śniadanie w sezonie szparagowym – grzanka, szparagi gotowane na parze, sadzone jajko i parmezan.