Ziemniaki zapiekane z grzybami, cebulą i kiełbasą. Całość przełożona śmietaną i posypana żółtym serem.
🍴 Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi - aromatyczna propozycja z kuchni polskiej
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 25 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcz: 15g
- Węglowodany: 45g
- Białko: 10g
Składniki
- 1.5 kg ziemniaków
- 500 g mieszanki grzybów leśnych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 150 g śmietany 18%
- 100 g tartego żółtego sera
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przepis
Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi to klasyczne danie kuchni polskiej, które z pewnością przywoła wspomnienia wielu domowych obiadów. Ta prosta, ale efektowna potrawa, jest idealna zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalne okazje. Świeże grzyby leśne dodają zapiekance wyjątkowego, głębokiego smaku, który idealnie komponuje się z delikatnością ziemniaków. Śmietana i ser dodają danie kremowej tekstury, a pieczarki są idealnym dodatkiem, dodając sosu i głębi. Zapiekanka jest łatwa do przygotowania, ale wymaga trochę czasu, więc idealnie sprawdzi się jako danie na weekendowy obiad. Może być podawana jako główne danie, ale również jako dodatek do mięsa czy drób. Ziemniaki są podstawą wielu tradycyjnych polskich dań, a ta zapiekanka jest jednym z najbardziej klasycznych. Odkryj smak prawdziwej polskiej kuchni i przygotuj tę zapiekankę już dziś!
- Obierz ziemniaki, pokrój w dość cienkie plasterki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj do patelni grzyby, smaż do momentu aż puszczą wodę. Dodaj sól i pieprz.
- Ziemniaki ułóż warstwami w naczyniu do zapiekania, na zmianę z grzybami. Każdą warstwę ziemniaków posmaruj śmietaną.
- Całość posyp startym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę.
- Podawaj gorące, posypane świeżo siekaną natką pietruszki.