Konfitura z czerwonej cebuli

Przetwory
02.06.2024 11:42
Konfitura z czerwonej cebuli

Konfiturę z czerwonej cebuli można używać jako dodatek do kanapek lub mięs.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.bullio.pl/konfitura-z-czerwonej-cebuli/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Konfitura z czerwonej cebuli - idealne dodatek do każdego posiłku

  • Liczba porcji: 15
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 10 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 92 kcal
  • Tłuszcz: 2.9g
  • Węglowodany: 16g
  • Białko: 1.1g

Składniki

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego

Przepis

Konfitura z czerwonej cebuli to wyśmienity dodatek, który z powodzeniem możemy stosować do różnego rodzaju potraw. Niezwykle delikatna w smaku, z lekką nutą słodyczy idealnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i warzywami. Jedyny problem z tą konfiturą polega na tym, że jest na tyle dobra, że zanim się zorientujesz, zniknie ze słoika. Oczywiście, możemy kupić taką konfiturę w sklepie, ale domowa wersja jest nieporównywalnie lepsza. Przede wszystkim dlatego, że sami decydujemy o tym, co do niej dodamy. Wyobraź sobie ciepły, wieczorny posiłek. Na talerzu aromatyczne, pieczone mięso, a obok złocista, pachnąca konfitura z czerwonej cebuli. Brzmi kusząco, prawda? Ze względu na prostotę przygotowania i wyjątkowy smak, warto zabrać się za przepis jak najszybciej. Odmień swoje kulinarne przygody i odkryj nowe, niesamowite smaki. Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie.

  • Pierwszym krokiem jest odpowiednie przygotowanie cebuli. Cebulę kroimy w cienkie półksiężyce.
  • Następnie na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek. Kiedy składniki te się połączą, dodajemy cebulę.
  • Przy lekkim ogniu dusimy cebulę aż stanie się miękka i delikatnie karmelizuje. W międzyczasie dodajemy sól.
  • Kiedy cebula zaczyna się karmelizować, dodajemy brązowy cukier, wino i ocet balsamiczny. Wszystko razem gotujemy przez 45 minut do 1 godziny, aż mieszanka zacznie zgęstnieć.
  • Pod koniec, konfiturę przekładamy do słoiczków. Pamiętaj, że muszą być one wcześniej dokładnie umyte i wyparzone.