Blog: Wędrówki po kuchni

Ciasto ze śliwkami i bezą

Składniki Ciasto 420 g mąki tortowej 200 g masła 6 żółtek 20 g cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku do pieczenia Beza 6 białek 180 g drobnego …

Imprezowa kula serowa

Na sylwestra, na karnawał, na imprezę! Przekąska, która rozpieści podniebienia gości i przeniesie ich w kulinarną podróż poza granice tradycyjnych przysmaków. Wspaniała kula serowa, która niezwykle efektownie się prezentuje, ale …

Zapiekane gnocchi z sosem bolognese

Gnocchi - mają taką wdzięczną i uroczą nazwę, nieprawdaż? Osobiście uwielbiam te mięciutkie kluseczki pochodzące prosto spod ciepłego słońca Italii. Od czasu do czasu przygotowuję je w domu, jednak gdy …

Wędrówki po kuchni

Sezon na cytrusy w pełni! To właśnie teraz te tropikalne owoce są najsłodsze, najdorodniejsze i najtańsze. Warto ten sezon dobrze wykorzystać. Dla miłośników tych zimowych owoców polecam wspaniałą, domową nalewkę …

Wędrówki po kuchni

Gofry smakują wspomnieniami. Wspomnieniami ciepłego lata, gorącego piasku, szumiących fal i morskiej bryzy. Aż cieplej się robi na sercu na myśl o tych beztroskich, wakacyjnych chwilach. W kilka chwil można …

Piernik marchewkowy

Grudzień to czas wypełniony magią. Czas pełen tradycji i lokalnych zwyczajów. Pierwszy śnieg, ciepło kominka i ta przytulność. W powietrzu czuć zapach cynamonu, pomarańczy i pierników. I na piernikach się …

Makaron z krewetkami na białym winie

Zawsze rozczula mnie prostota kuchni włoskiej połączona z bogactwem smaku, jaki można wyczarować z kilku prostych składników. Krewetki, soczyste pomidorki, dobre wino, makaron i odrobinę przypraw to tak naprawdę wszystko, …

Crumble jabłkowe, czyli jabłka pod kruszonką

Crumble jabłkowe to prosty deser, łączący w sobie kultowe smaki jesieni. Brytyjczycy go pokochali - stał się jednym ze sztandarowych deserów Wyspiarzy. Dla mnie jest to deser z kategorii comfort …

Karkówka pieczona po staropolsku

Czy może być coś pyszniejszego niż pajda świeżego, chrupiącego pieczywa z plastrem pachnącego karczku? Już na samą myśl o takiej kanapce człowiek robi się głodny. Ten niepowtarzalny smak ciężko jest …

Wędrówki po kuchni

Na co dzień, od święta i chyba od zawsze – śledź króluje na polskich stołach. I dobrze, bo jest pyszny i zdrowy! Swoje szczególne miejsce, pod wieloma postaciami, znajduje przede …

Wędrówki po kuchni

Garnek z gotowym smalcem zestawiamy z palnika i dajemy mu ostygnąć. Następnie przekładamy go do naczynia kamionkowego lub czystych, wyparzonych słoików. Kiedy całkowicie ostygnie, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą …