Pieczona ricotta z jajkiem przepiórczym

Najlepsze śniadania to śniadania na ciepło. Dają moc i sprawiają, że lepiej zaczynamy nowy dzień. W tygodniu większości z nas brakuje czasu na przygotowanie solidnego śniadania. Chwytamy w pośpiechu po …

Śniadaniowe muffiny jajeczne z chorizo

Trudno jest mi sobie wyobrazić lepsze śniadanie, niż to z jajkiem w roli głównej! W tygodniu królują u mnie przeważnie szybkie omlety z sezonowymi dodatkami. W weekendy możemy sobie pozwolić …

English Muffins - angielskie bułeczki śniadaniowe

English muffins to płaskie, drożdżowe bułeczki pszenne, niezwykle popularne w Wielkiej Brytanii, ale i nie tylko. To klasyka śniadaniowa w najlepszym wydaniu, a na dodatek niewymagająca użycia piekarnika! Idealne do …

Makaron z łososiem w sosie cytrynowym z czosnkiem niedźwiedzim

Włochy to kraj, który kojarzy mi się z hałasującymi cykadami, dobrym winem i wspaniałą kuchnią, która zachwyca różnorodnością smaków, dbałością o każdy składnik, a przede wszystkim prostotą. I właśnie tę …

Tort orzechowy z kremem z białej czekolady i żelką kawową

Ten wspaniały tort miałam zaszczyt wykonać na wyjątkowe urodziny, dla wyjątkowego mężczyzny, który jest towarzyszem mojego życia od wielu lat. I choć co roku staram się obdarować go małym, słodkim …

Hot Cross Buns - brytyjskie bułeczki wielkanocne

Hot Cross Buns to bułeczki wypiekane w Wielkiej Brytanii w okresie świąt Wielkanocnych, ale i nie tylko. Brytyjczycy na tyle je pokochali, że obecnie dostępne są w sklepach przez cały …

Śledzie po wiejsku

Składniki 500 g filetów śledziowych solonych (matiasów) 1 litr wody Zalewa 375 ml wody 100 ml oleju rzepakowego* 70 ml octu 10% 1 duża cebula 2 liście laurowy 4 ziarna …

Tort League of Legends piernikowo-malinowy

Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały …

Spaghetti alla Puttanesca

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapary płuczemy na sitku zimną wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek, peperoncino, posiekane kapary oraz anchois. …

Sernik bananowy

Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. …

Pasta z wędzonej makreli

Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Makrelę dzielimy na dwie części, usuwamy ogon i kręgosłup z ośćmi. Mięso ryby odrywamy małymi …

Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii

Filet z kurczaka doprawiamy obficie solą oraz pieprzem. Ananasa odsączamy z soku. Jeżeli jest w plastrach, kroimy go na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kwadraty …

Sałatka cukiniowa z kurkumą

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Można w tym celu użyć szatkownicy, czy tarki jednak należy pamiętać, że plasterki nie mogą być zbyt cienkie. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie …

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, sok z cytryny oraz ziarenka z wanilii. Laski wanilii również wrzucamy …

Dżem ananasowy

Ananasa obieramy, usuwamy twardy środek i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Kiedy ananas puści …

Grillowane kofty jagnięce

Kofty Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez pół godziny. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieloną jagnięcinę przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, miętę, oliwę oraz …