Śledzie po wiejsku

Składniki 500 g filetów śledziowych solonych (matiasów) 1 litr wody Zalewa 375 ml wody 100 ml oleju rzepakowego* 70 ml octu 10% 1 duża cebula 2 liście laurowy 4 ziarna …

Tort League of Legends piernikowo-malinowy

Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku, cały …

Spaghetti alla Puttanesca

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Kapary płuczemy na sitku zimną wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek, peperoncino, posiekane kapary oraz anchois. …

Sernik bananowy

Spód Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. …

Pasta z wędzonej makreli

Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Makrelę dzielimy na dwie części, usuwamy ogon i kręgosłup z ośćmi. Mięso ryby odrywamy małymi …

Kurczak w sosie barbecue pieczony w folii

Filet z kurczaka doprawiamy obficie solą oraz pieprzem. Ananasa odsączamy z soku. Jeżeli jest w plastrach, kroimy go na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kwadraty …

Sałatka cukiniowa z kurkumą

Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Można w tym celu użyć szatkownicy, czy tarki jednak należy pamiętać, że plasterki nie mogą być zbyt cienkie. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie …

Dżem brzoskwiniowy z wanilią

Brzoskwinie obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier, sok z cytryny oraz ziarenka z wanilii. Laski wanilii również wrzucamy …

Dżem ananasowy

Ananasa obieramy, usuwamy twardy środek i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, co chwilę mieszając. Kiedy ananas puści …

Grillowane kofty jagnięce

Kofty Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie przez pół godziny. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Mieloną jagnięcinę przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, miętę, oliwę oraz …

Tortellini w kremowym sosie z pieczarkami i karmelizowaną cebulą

Przygotowanie Tortellini gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu.Cebulę obieramy i cienko kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy przez 10 minut na średnim ogniu, …

Polędwiczki w sosie Whiskey

Przygotowanie Polędwiczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na plastry grubości około 2 cm. Dłonią lekko rozklepujemy mięso i doprawiamy do smaku czarnym pieprzem oraz solą. …

Schab w sosie morelowym z kaszą kuskus

Morele obieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym i lekko rozbijamy dłonią. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Na …

Befsztyk tatarski

Schłodzone mięso zdecydowanie lepiej się kroi, więc przed przystąpieniem do przygotowania tatara dobrze jest mięso schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Schłodzoną wołowinę kroimy ostrym nożem w poprzek włókien na …

Omlet francuski z szynką parmeńską i bobem

Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy wodę i odrobinę soli do smaku. Jajka ubijamy trzepaczką kilka sekund do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy masę jajeczną. Nie mieszamy jej, …

Sernik na zimno z morelową żelką

Spód Ciasteczka łączymy z kakao i przy pomocy blendera rozdrabniamy je. Dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem …