Piernik marchewkowy

Małgorzata
Ciasta
03.01.2024 17:17
Piernik marchewkowy

Grudzień to czas wypełniony magią. Czas pełen tradycji i lokalnych zwyczajów. Pierwszy śnieg, ciepło kominka i ta przytulność. W powietrzu czuć zapach cynamonu, pomarańczy i pierników. I na piernikach się zatrzymajmy! Nie dajmy się wciągnąć w gonitwę za prezentami i świątecznymi zakupami. Nacieszmy się tym magicznym czasem. Upieczmy razem piernik! Mocno wilgotny i mięciutki. Przepełniony grudniowym zapachem korzennych przypraw i słodkiej marchewki. Otulony aksamitną polewą czekoladową i chrupiącymi orzechami. Gwarantuję Wam, że ten grudniowy czasoumilacz, pokochacie od pierwszego kęsa!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/piernik-marchewkowy/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Piernik marchewkowy - najsmaczniejszy przepis

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 350 kcal
  • Tłuszcz: 15 g
  • Węglowodany: 50 g
  • Białko: 5 g

Składniki

  • 2 duże marchewki
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka oleju
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli

Przepis

Piernik marchewkowy to doskonały przepis na świąteczne ciasto, które zachwyci wszystkich łasuchów w domu. Jest ono niezwykle aromatyczne, a jednocześnie niezmiernie smaczne. Dodatek marchewki sprawia, że nasz piernik jest wilgotny i wyjątkowo pyszny. Możemy go upiec z kilkudniowym wyprzedzeniem - jego smak z czasem staje się coraz głębszy i bardziej wyrazisty. Piernik marchewkowy to również świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Zapakowany w świąteczny papier, ozdobiony wstążką nasz piernik z pewnością ucieszy obdarowanego. Nie zwlekaj więc, przygotuj wszystkie składniki i zacznij piec. Wierz mi, nie pożałujesz!

  • Marchewki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
  • W garnku podgrzewamy miód z cukrem, do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do nich olej oraz startą marchewkę.
  • Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, drożdże oraz szczyptę soli.
  • Do suchych składników dodajemy powoli miodowo-marchewkową masę, cały czas mieszając.
  • Gotowe ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej i wysmarowanej masłem formy.
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę.
  • Po wyjęciu z piekarnika piernik odstawiamy do ostudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.