Grudzień to czas wypełniony magią. Czas pełen tradycji i lokalnych zwyczajów. Pierwszy śnieg, ciepło kominka i ta przytulność. W powietrzu czuć zapach cynamonu, pomarańczy i pierników. I na piernikach się zatrzymajmy! Nie dajmy się wciągnąć w gonitwę za prezentami i świątecznymi zakupami. Nacieszmy się tym magicznym czasem. Upieczmy razem piernik! Mocno wilgotny i mięciutki. Przepełniony grudniowym zapachem korzennych przypraw i słodkiej marchewki. Otulony aksamitną polewą czekoladową i chrupiącymi orzechami. Gwarantuję Wam, że ten grudniowy czasoumilacz, pokochacie od pierwszego kęsa!
🍴 Piernik marchewkowy - najsmaczniejszy przepis
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 20 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcz: 15 g
- Węglowodany: 50 g
- Białko: 5 g
Składniki
- 2 duże marchewki
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanka oleju
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 50 g drożdży
- szczypta soli
Przepis
Piernik marchewkowy to doskonały przepis na świąteczne ciasto, które zachwyci wszystkich łasuchów w domu. Jest ono niezwykle aromatyczne, a jednocześnie niezmiernie smaczne. Dodatek marchewki sprawia, że nasz piernik jest wilgotny i wyjątkowo pyszny. Możemy go upiec z kilkudniowym wyprzedzeniem - jego smak z czasem staje się coraz głębszy i bardziej wyrazisty. Piernik marchewkowy to również świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby. Zapakowany w świąteczny papier, ozdobiony wstążką nasz piernik z pewnością ucieszy obdarowanego. Nie zwlekaj więc, przygotuj wszystkie składniki i zacznij piec. Wierz mi, nie pożałujesz!
- Marchewki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
- W garnku podgrzewamy miód z cukrem, do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy do nich olej oraz startą marchewkę.
- Do miski wbijamy jajka, dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, drożdże oraz szczyptę soli.
- Do suchych składników dodajemy powoli miodowo-marchewkową masę, cały czas mieszając.
- Gotowe ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej i wysmarowanej masłem formy.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę.
- Po wyjęciu z piekarnika piernik odstawiamy do ostudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.