Garnek z gotowym smalcem zestawiamy z palnika i dajemy mu ostygnąć. Następnie przekładamy go do naczynia kamionkowego lub czystych, wyparzonych słoików. Kiedy całkowicie ostygnie, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Pajda świeżego, domowego chleba na zakwasie z solidną porcją smalcu z chrupiącymi skwarkami. Do tego obowiązkowo kiszony ogórek no i może kieliszek czystej na trawienie. W prostocie siła! Smacznego!
🍴 Podróż kulinarna: Pieczeń z dzika w sosie własnym
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 180 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 85 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 675 kcal
- Białko: 42g
- Tłuszcz: 33g
- Węglowodany: 22g
Składniki
- 1,5 kg schabu z dzika
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 4 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 pół koperku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Przepis
Chcesz zwiedzić Polskę bez ruszania się z domu? Zaczniemy od kuchni! Przepis na pieczeń z dzika w sosie własnym to danie, które kojarzy się z polską gościnnością i tradycją łowiecką. Jak wiadomo, dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs - jest bogate w białko, witaminy z grupy B i wiele cennych mikroelementów. Do tego jest chude - ma mniej tłuszczu niż wieprzowina czy wołowina. Przygotowanie pieczeni z dzika jest prostsze niż myślisz. Głównym składnikiem jest oczywiście schab z dzika. Aromatyczne przyprawy, takie jak czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, nadają mięsu wyrazisty smak. Warzywa zapewniają ciekawy kontrast i dodają lekkości. Całość dusimy na wolnym ogniu - tak, aby mięso było delikatne i soczyste. Na koniec przygotowujemy sos na bazie wywaru po pieczeni, który jest gęstym i aromatycznym dodatkiem do dania. Tak przygotowana pieczeń będzie ozdobą każdego stołu. Idealnie komponuje się z tradycyjnymi, polskimi dodatkami jak kluski śląskie, czerwona kapusta czy buraczki. Zapraszam do podróży kulinarnej po Polsce!
- Przygotować mięso: oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Mięso odstawić na dwie godziny do lodówki.
- Po dwóch godzinach mięso wyjąć z lodówki i obsmażyć na patelni z każdej strony, aż uzyska ładny, złocisty kolor.
- Cebulę, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni, na której smażyliśmy mięso, poddusić warzywa.
- Mięso i warzywa przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pokryć wodą. Dusić na małym ogniu przez około 3 godziny.
- Po tym czasie mięso wyjąć z garnka. Sos przecedzić i zagęścić mąką rozmieszaną z masłem. Doprawić do smaku.
- Podawać pieczeń pokrojoną w plastry z sosem. Smacznego!