Wędrówki po kuchni

Małgorzata
Przekąski
03.01.2024 17:09
Wędrówki po kuchni

Garnek z gotowym smalcem zestawiamy z palnika i dajemy mu ostygnąć. Następnie przekładamy go do naczynia kamionkowego lub czystych, wyparzonych słoików. Kiedy całkowicie ostygnie, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Pajda świeżego, domowego chleba na zakwasie z solidną porcją smalcu z chrupiącymi skwarkami. Do tego obowiązkowo kiszony ogórek no i może kieliszek czystej na trawienie. W prostocie siła! Smacznego!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.wedrowkipokuchni.com.pl/domowy-smalec/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Podróż kulinarna: Pieczeń z dzika w sosie własnym

  • Liczba porcji: 6
  • Czas gotowania: 180 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 85 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 675 kcal
  • Białko: 42g
  • Tłuszcz: 33g
  • Węglowodany: 22g

Składniki

  • 1,5 kg schabu z dzika
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 pół koperku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki

Przepis

Chcesz zwiedzić Polskę bez ruszania się z domu? Zaczniemy od kuchni! Przepis na pieczeń z dzika w sosie własnym to danie, które kojarzy się z polską gościnnością i tradycją łowiecką. Jak wiadomo, dziczyzna to jedno z najzdrowszych mięs - jest bogate w białko, witaminy z grupy B i wiele cennych mikroelementów. Do tego jest chude - ma mniej tłuszczu niż wieprzowina czy wołowina. Przygotowanie pieczeni z dzika jest prostsze niż myślisz. Głównym składnikiem jest oczywiście schab z dzika. Aromatyczne przyprawy, takie jak czosnek, liście laurowe i ziele angielskie, nadają mięsu wyrazisty smak. Warzywa zapewniają ciekawy kontrast i dodają lekkości. Całość dusimy na wolnym ogniu - tak, aby mięso było delikatne i soczyste. Na koniec przygotowujemy sos na bazie wywaru po pieczeni, który jest gęstym i aromatycznym dodatkiem do dania. Tak przygotowana pieczeń będzie ozdobą każdego stołu. Idealnie komponuje się z tradycyjnymi, polskimi dodatkami jak kluski śląskie, czerwona kapusta czy buraczki. Zapraszam do podróży kulinarnej po Polsce!

  • Przygotować mięso: oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Mięso odstawić na dwie godziny do lodówki.
  • Po dwóch godzinach mięso wyjąć z lodówki i obsmażyć na patelni z każdej strony, aż uzyska ładny, złocisty kolor.
  • Cebulę, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni, na której smażyliśmy mięso, poddusić warzywa.
  • Mięso i warzywa przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pokryć wodą. Dusić na małym ogniu przez około 3 godziny.
  • Po tym czasie mięso wyjąć z garnka. Sos przecedzić i zagęścić mąką rozmieszaną z masłem. Doprawić do smaku.
  • Podawać pieczeń pokrojoną w plastry z sosem. Smacznego!
Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni

Małgorzata