Czy może być coś pyszniejszego niż pajda świeżego, chrupiącego pieczywa z plastrem pachnącego karczku? Już na samą myśl o takiej kanapce człowiek robi się głodny. Ten niepowtarzalny smak ciężko jest znaleźć na sklepowych półkach, dlatego często przygotowuję pieczoną karkówkę w domowym zaciszu. Wystarczy świeży kawałek mięsa od zaufanego dostawcy, garść aromatycznych przypraw i możemy cieszyć się zdrową, pozbawioną konserwantów i sztucznych dodatków wędliną. Karkówka dzięki długiemu marynowaniu w mieszance pachnących przypraw jest naprawdę wyjątkowa. Soczysta i krucha. Pełna smaku i aromatu. Prze-py-szna! Na świątecznym półmisku nie może jej zabraknąć. …
🍴 Karkówka pieczona po staropolsku - Tradycyjny smak naszych przodków
- Liczba porcji: 6
- Czas gotowania: 120 min
- Czas przygotowania: 15 min
- Szacunkowy koszt: 35 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 350 kcal
- Tłuszcze: 22g
- Węglowodany: 2g
- Białko: 30g
Składniki
- 1,5 kg karkówki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki oleju
- 500ml bulionu wołowego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
Przepis
Jeżeli marzysz o danie, które przeniesie Cię w czasy starej, dobrej Polski, karkówka po staropolsku jest właśnie dla Ciebie. Ten tradycyjny przepis odzwierciedla smak kuchni naszych przodków, którzy potrafili stworzyć niezapomniane dania z prostych składników dostępnych na polskiej wsi. Karkówka pieczona po staropolsku to idealny pomysł na niedzielny obiad. Mięso jest soczyste, a dzięki długiemu pieczeniu nabiera głębokiego smaku i aromatu, którym nie można się oprzeć. Przygotowanie karkówki nie jest skomplikowane i nawet mniej doświadczeni kucharze poradzą sobie z tym zadaniem. Wystarczy dobrej jakości mięso, kilka przypraw i trochę cierpliwości, a na Twoim stole pojawi się danie, które zachwyci wszystkich domowników. Karkówkę najlepiej podawać z tradycyjnymi dodatkami, takimi jak ziemniaki i surówka. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i odkrycia prawdziwego smaku starej Polski na nowo!
- Przed przystąpieniem do przygotowania karkówki po staropolsku, mięso należy oczyścić z błon i ewentualnych fragmentów kostnych. Następnie, nacieramy karkówkę solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Po przyprawieniu mięso delikatnie skrapiamy olejem, tak aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły.
- Kiedy karkówka jest już przyprawiona, przekładamy ją do naczynia żaroodpornego. Dodajemy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Naczynie z karkówką zalewamy bulionem, tak aby pokrył około połowę mięsa.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Karkówkę pieczemy przez około 2 godziny. Co pewien czas mięso polewamy uprzednio przygotowanym bulionem, aby karkówka była soczysta i nie wyschła.
- Po upieczeniu karkówkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu, aby „odpoczęła”. Następnie kroimy na plastry i podajemy np. z ziemniakami i surówką.