Blog: Pyszności Słodkości strona 1

Tort śmietankowy

30.12.2017 14:30

Ciasto należy zagnieść dwa tygodnie wcześniej. Placki powinny być cienkie. Z całej porcji powinniśmy otrzymać ok. 15 placków. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Masa śmietankowa: Śmietanę ubić …

Biała dama z malinami

12.08.2017 22:57

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i studzimy. Dodajemy maliny. Galaretkę z malinami wlewamy do miseczki (wyłożonej folią spożywczą) mniejszej od tortownicy, aby później można było wokół galaretki nałożyć …

Babeczki z malinami

09.08.2017 20:37

Przesianą mąkę łączymy z margaryną. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, jajko, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Schładzamy w lodówce. Foremki do babeczek smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość …

Princessa z karmelem

13.07.2017 15:13

Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier, stale ubijając. Dodajemy wiórki kokosowe, płatki migdałowe. Na koniec dodajemy drobno pokrojone wafelki. Delikatnie mieszamy. Do blaszki wyłożonej …

Semifreddo

08.07.2017 21:50

Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Śmietanę ubijamy. Dodajemy do niej utarte żółtka, maliny i pistacje. Na koniec dodajemy pianę. Wszystko …

Karpatka z malinami

19.04.2017 15:48

Ciasto: Szklankę wody i margarynę gotujemy. Od razu dodajemy 1 szklankę mąki. Wszystko gotujemy 5 minut, cały czas mieszając. Tak powstałą masę studzimy. Stopniowo dodajemy jajka i proszek do pieczenia. …

Pianka na biszkoptach

27.03.2017 18:58

Każdą galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody i schładzamy. Śmietanę ubijamy na sztywno i dzielimy na trzy równe porcje. Tężejące galaretki (kolorami) dodajemy do śmietany i delikatnie łączymy. W …

Wafelki z kremem waniliowym

27.02.2017 20:40

Wszystkie składniki mieszamy. Zalewamy je 1/2 szklanki gorącej wody i dodajemy 4 łyżki masła. Na koniec wszystko miksujemy. Jedno opakowanie suchych wafli smarujemy przygotowanym kremem, obciążamy je deseczką i wkładamy …

Sernik gotowany na biszkopcie

20.02.2017 20:42

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również …

Francuskie kwiatuszki

18.02.2017 22:42

Z ciasta francuskiego wycinamy nieduże kwadraty. Na każdym rogu nacinamy literę L. Na środek ciastka nakładamy łyżeczkę marmolady. Rogi ciastka zawijamy do środka i tworzymy kwiatek. Ciastka wkładamy do piekarnika …

Mini ciasteczka z ciasta francuskiego

17.02.2017 19:18

Ciasto francuskie rozmrażamy i smarujemy zmiksowanymi malinami. Ciasto zwijamy z obu stron do środka tak jak roladę. Następnie kroimy na plastry o szerokości 1 cm i układamy na blaszce. Pieczemy …

Szpinakowe babeczki

12.02.2017 16:19

Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Szpinak rozmrażamy, wykładamy na gazę i odciskamy nadmiar wody. Blenderem miksujemy szpinak. Do niego dodajemy stopniowo 3-4 łyżki masy jajecznej, a następnie …

Najlepsza babka gotowana

09.12.2016 22:38

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy chłodną, rozpuszczoną margarynę i nadal ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę …

Pierniczki

26.11.2016 10:19

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę …

Ciasteczka z maszynki

19.11.2016 16:52

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Przekładamy je do specjalnej maszynki do ciasteczek i wyciskamy je prosto na czystą blaszkę. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto marchewkowe

13.11.2016 9:09

Marchewkę ścieramy na drobnej tarce. Orzechy włoskie kroimy na małe kawałeczki. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodajemy olej i mieszamy do momentu aż ciasto go wchłonie. Następnie …

Ciasto cytrynowe

31.10.2016 19:25

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo do masy dodajemy po jednym jajku. Następnie wlewamy sok z cytryny. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wąską blaszkę smarujemy …