- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 20 min
Składniki
Ciasto:
- 3 jajka
- 35 dag mrożonego szpinaku
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 400 ml śmietany
- 200 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fix
Przepis
Ciasto:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Szpinak rozmrażamy, wykładamy na gazę
i odciskamy nadmiar wody.
Blenderem miksujemy szpinak.
Do niego dodajemy stopniowo 3-4 łyżki masy jajecznej, a następnie już całą porcję szpinaku dodajemy do pozostałej masy jajecznej.
Na koniec dodajemy olej, mąkę
i proszek do pieczenia.
Foremki do babeczek smarujemy masłem.
Nakładamy ciasto do połowy wysokości foremek
i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.
Po wystudzeniu łyżeczką wydrążamy środek babeczki i ciasto kruszymy na talerzyku.
Krem:
Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix
i cukier puder.
Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone
i lekko mieszamy z całością.
Babeczki napełniamy kremem.
Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem i granatem.
Smacznego!