Szpinakowe babeczki

Elżbieta

Ciasta

Feb. 12, 2017, 3:19 p.m.

Szpinakowe babeczki

Składniki

Ciasto:

  • 3 jajka 
  • 35 dag mrożonego szpinaku 
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  •  400 ml śmietany
  • 200 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fix

Przepis

Ciasto:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Szpinak rozmrażamy, wykładamy na gazę

i odciskamy nadmiar wody.

Blenderem miksujemy szpinak.

Do niego dodajemy stopniowo 3-4 łyżki masy jajecznej, a następnie już całą porcję szpinaku dodajemy do pozostałej masy jajecznej.

Na koniec dodajemy olej, mąkę

i proszek do pieczenia.

Foremki do babeczek smarujemy masłem.

Nakładamy ciasto do połowy wysokości foremek

i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.

Po wystudzeniu łyżeczką wydrążamy środek babeczki i ciasto kruszymy na talerzyku.

Krem:

Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix

i cukier puder.

Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone

i lekko mieszamy z całością.

Babeczki napełniamy kremem.

Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem i granatem.

Smacznego!