Najlepsza babka gotowana

Elżbieta
Ciasta
09.12.2016 22:38
Najlepsza babka gotowana
  • Czas gotowania: 90 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 6 jajek 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 rozpuszczona margaryna Kasia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kieliszki wódki lub spirytusu 
  • sok z połowy cytryny

Przepis

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym

na puszystą masę.

Dodajemy chłodną, rozpuszczoną margarynę

i nadal ucieramy.

Następnie wsypujemy obie mąki

i proszek do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę

i stopniowo, delikatnie dodajemy do ciasta.

Na koniec wlewamy alkohol i sok z cytryny.

Ciasto przekładamy do formy (forma do babek gotowanych) wysmarowanej margaryną

i posypanej bułką tartą.

Formę wkładamy do garnka wypełnionego wodą.

Gotujemy ok. 90 minut.

Smacznego!