Ciasto marchewkowe

Elżbieta
Ciasta
13.11.2016 9:09
Ciasto marchewkowe
  • Czas gotowania: 50 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

  • 1,5 szklanki startej marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich
  • pół szklanki wiórków kokosowych  
  • pół łyżeczki soli

Przepis

Marchewkę ścieramy na drobnej tarce.

Orzechy włoskie kroimy na małe kawałeczki.

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodajemy olej

i mieszamy do momentu aż ciasto go wchłonie. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamon.

Na końcu wsypujemy marchewkę,

orzechy i wiórki kokosowe.

Blaszkę do pieczenia wykładamy

papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto

i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!