- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1 czubata szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 1/3 szklanka oleju
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 0,5 szklanki maku
- 2 łyżki kakao
Sernik gotowany:
- 1 kg zmielonego sera
- 35 dag cukru pudru
- 3 żółtka
- 15 dag margaryny
- 0,5 szklanki mleka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- jagody
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
Przepis
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą mąkę, a na końcu olej. Dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej - mak, a do trzeciej - kakao. Do wysmarowanej tortownicy lub kwadratowej blaszki nakładamy łyżką ciasto na zmianę. Na koniec lekko mieszamy ciasto widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Ciasto pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu ciasto możemy przekroic na dwa lub trzy placki.
Sernik gotowany:
Ucieramy margarynę, cukier puder i żółtka. Dodajemy zmielony ser i nadal ucieramy. Masę gotujemy na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i ponownie gotujemy.
Na pierwszy biszkopt wysypujemy jagody i przykrywamy połową gorącej masy serowej. Na nią kładziemy drugi biszkopt i pozostałą porcję masy serowej. Jeśli mamy trzeci biszkopt to go kładziemy na wierzch lub tylko smarujemy dowolna polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego!