Karpatka z malinami

Elżbieta
Ciasta
19.04.2017 15:48
Karpatka z malinami
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Ciasto:

  • pół kostki 
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 litr mleka
  • 4 żółtka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 7 łyżek cukru
  • 300 g masła

Dodatkowo:

  • świeże maliny
  • 2 galaretki malinowe

Przepis

Ciasto:

Szklankę wody i margarynę gotujemy.

Od razu dodajemy 1 szklankę mąki.

Wszystko gotujemy 5 minut, cały czas mieszając.

Tak powstałą masę studzimy.

Stopniowo dodajemy jajka i proszek do pieczenia.

Dużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia

i nakładamy połowę ciasta.

Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut, aby ciasto się wysuszyło.

Z drugą połową ciasta robimy tak samo.

Krem:

Żółtka mieszamy z mąkami, budyniem,

cukrem i pół szklanki mleka.

Pozostałą część mleka gotujemy.

Wlewamy rozrobione budynie i gotujemy,

aż masa będzie gęsta.

Studzimy.

Masło ucieramy dodając stopniowo masę budyniową.

Krem dzielimy na dwie części.

Dodatkowo:

Galaretki rozpuszczamy w 650 ml wody.

Kiedy ostygnie wsypujemy maliny i odstawiamy,

aż galaretka zacznie tężeć.

Na tacy kładziemy pierwszy blat ciasta.

Nakładamy połowę kremu, tężejącą galaretkę malinową z malinami, połowę kremu

i drugi blat ciasta.

Ciasto schładzamy w lodówce.

Przed podaniem wierzch karpatki możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!