- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Ciasto:
- pół kostki
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 5 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 1 litr mleka
- 4 żółtka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek cukru
- 300 g masła
Dodatkowo:
- świeże maliny
- 2 galaretki malinowe
Przepis
Ciasto:
Szklankę wody i margarynę gotujemy.
Od razu dodajemy 1 szklankę mąki.
Wszystko gotujemy 5 minut, cały czas mieszając.
Tak powstałą masę studzimy.
Stopniowo dodajemy jajka i proszek do pieczenia.
Dużą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia
i nakładamy połowę ciasta.
Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni, zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 5 minut, aby ciasto się wysuszyło.
Z drugą połową ciasta robimy tak samo.
Krem:
Żółtka mieszamy z mąkami, budyniem,
cukrem i pół szklanki mleka.
Pozostałą część mleka gotujemy.
Wlewamy rozrobione budynie i gotujemy,
aż masa będzie gęsta.
Studzimy.
Masło ucieramy dodając stopniowo masę budyniową.
Krem dzielimy na dwie części.
Dodatkowo:
Galaretki rozpuszczamy w 650 ml wody.
Kiedy ostygnie wsypujemy maliny i odstawiamy,
aż galaretka zacznie tężeć.
Na tacy kładziemy pierwszy blat ciasta.
Nakładamy połowę kremu, tężejącą galaretkę malinową z malinami, połowę kremu
i drugi blat ciasta.
Ciasto schładzamy w lodówce.
Przed podaniem wierzch karpatki możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!