- Czas gotowania: 45 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Biszkopt:
- 6 białek
- 200 g wiórek kokosowych
- 100 g cukru
- 50 g płatków migdałowych
- szczypta soli
- 3 wafle Princessa kokosowa (po 37 g każda)
Krem budyniowy:
- 6 żółtek
- 2 szklanki mleka
- 100 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 220 g margaryny Kasia
Dodatkowo:
- dżem wiśniowy
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- puszka masy krówkowej (400 g)
- 2 batony Princess kokosowa (po 37 g każda)
Przepis
Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę.
Następnie stopniowo dodajemy cukier, stale ubijając.
Dodajemy wiórki kokosowe, płatki migdałowe.
Na koniec dodajemy drobno pokrojone wafelki.
Delikatnie mieszamy.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
W 3/4 szklanki mleka rozrabiamy żółtka oraz mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było żadnych grudek. Resztę mleka gotujemy z cukrem.
Na gotujące się mleko wlewamy rozrobione mąki. Gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na gładką masę,
dodając po łyżce zimnej masy budyniowej.
Na cieście rozsmarowujemy dżem wiśniowy,
następnie masę budyniową.
Na masie układamy biszkopty, jeden obok drugiego. Pomiędzy biszkoptami rozsmarowujemy
masę krówkową.
Posypujemy posiekanymi wafelkami
(można również posypać płatkami migdałowymi). Ciasto schładzamy i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!