Biała dama z malinami

Elżbieta
Ciasta
12.08.2017 22:57
Biała dama z malinami
  • Czas gotowania: 30 min
  • Czas przygotowania: 50 min

Składniki

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem: 

  • 500 ml śmietany 30%
  • 400 g serków homogenizowanych waniliowych
  • 2-3 łyżki żelatyny 
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • maliny
  • galaretka malinowa

Przepis

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody

i studzimy. Dodajemy maliny.

Galaretkę z malinami wlewamy do miseczki (wyłożonej folią spożywczą) mniejszej od tortownicy, aby później można było wokół galaretki

nałożyć krem.

Galaretkę umieszczamy w lodówce.

Biszkopt:

Oddzielamy białka od żółtek.

Z białek ubijamy pianę.

Dodajemy żółtka.

W miseczce mieszamy mąki i cukier.

Taką mieszankę wsypujemy do masy jajecznej.

Małą tortownicę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt.

Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni.

Studzimy i zdejmujemy papier.

Krem:

Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i serki.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.

Stopniowo do żelatyny dodajemy masę.

Na środek biszkoptu wykładamy

galaretkę z malinami.

Na nią i wokół niej wykładamy krem.

Wierzch dekorujemy owocami.

Całość schładzamy w lodówce.

Smacznego!