- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 50 min
Składniki
Biszkopt:
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem:
- 500 ml śmietany 30%
- 400 g serków homogenizowanych waniliowych
- 2-3 łyżki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- maliny
- galaretka malinowa
Przepis
Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody
i studzimy. Dodajemy maliny.
Galaretkę z malinami wlewamy do miseczki (wyłożonej folią spożywczą) mniejszej od tortownicy, aby później można było wokół galaretki
nałożyć krem.
Galaretkę umieszczamy w lodówce.
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek.
Z białek ubijamy pianę.
Dodajemy żółtka.
W miseczce mieszamy mąki i cukier.
Taką mieszankę wsypujemy do masy jajecznej.
Małą tortownicę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt.
Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni.
Studzimy i zdejmujemy papier.
Krem:
Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder i serki.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.
Stopniowo do żelatyny dodajemy masę.
Na środek biszkoptu wykładamy
galaretkę z malinami.
Na nią i wokół niej wykładamy krem.
Wierzch dekorujemy owocami.
Całość schładzamy w lodówce.
Smacznego!