Tort śmietankowy

Elżbieta
Ciasta
30.12.2017 14:30
Tort śmietankowy
  • Czas gotowania: 200 min
  • Czas przygotowania: 60 min

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka sody
  • mąki tortowej - ile się wgniecie

Masa śmietankowa:

  • 4 szklanki śmietany
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 op. cukru waniliowego

Polewa:

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki masła

Przepis

Ciasto należy zagnieść dwa tygodnie wcześniej.

Placki powinny być cienkie.

Z całej porcji powinniśmy otrzymać ok. 15 placków. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Masa śmietankowa:

Śmietanę ubić dodając cukier puder

i cukier waniliowy.


Przed przełożeniem placki należy zwilżyć.

Każdy placek przekładamy wilgotną ściereczką.

Teraz musimy je pozostawić, aby placki były wilgotne. Później smarujemy je dużą ilością bitej śmietany.

Polewa:

Wszystko gotujemy aż będzie gęste i cały tort smarujemy polewą.


Smacznego!