- Czas gotowania: 200 min
- Czas przygotowania: 60 min
Składniki
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki śmietany
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka sody
- mąki tortowej - ile się wgniecie
Masa śmietankowa:
- 4 szklanki śmietany
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 op. cukru waniliowego
Polewa:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki masła
Przepis
Ciasto należy zagnieść dwa tygodnie wcześniej.
Placki powinny być cienkie.
Z całej porcji powinniśmy otrzymać ok. 15 placków. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Masa śmietankowa:
Śmietanę ubić dodając cukier puder
i cukier waniliowy.
Przed przełożeniem placki należy zwilżyć.
Każdy placek przekładamy wilgotną ściereczką.
Teraz musimy je pozostawić, aby placki były wilgotne. Później smarujemy je dużą ilością bitej śmietany.
Polewa:
Wszystko gotujemy aż będzie gęste i cały tort smarujemy polewą.
Smacznego!