ciasto z kremem i owocami
Z 1 litra mleka gotujemy kaszkę manną z cukrem/jeżeli lubicie bardziej słodkie można dodać więcej cukru/ i sokiem z cytrynu.Wstawiamy do zimnej wody do całkowitego przestudzenia od czasu do czasu …
domowe ciasto z jagodami
Masło z cukrem ucieramy na pulchną masę .Dodajemy po jednym jajku oraz po trochę mąki przesianej wymieszanej z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodajemy śmietanę i z resztą mąki na przemian …
zupa czereśniowa
Opłukane czereśnie wkładamy do garna z 3 litrami wody.Przegotowujemy i przecieramy przez sito/jak ktoś nie jest takim leniuchem jak ja:) może wydrylować, wówczas należy razem gotować z jagodami/Do wytworzonego kompotu …
placek cappuccino
Do garna wlewamy śmietanę , cappuccino oraz połowę cukru /ja dodałam 2 łyżki /zagotowujemy ,mieszając ciągle rózgą..Odstawiamy do zimnej wody od czasu o czasu mieszając..Masło ucieramy z 1/2 szklanką cukru …
likier cappuccino
Śmietanę kremówkę podgrzewamy dodajemy cappuccino i mieszamy ..nie zagotowujemy..dodajemy mleko skondensowane ..mieszamy ja zrobiłam to po prostu rózgą ..Wlewamy powoli alkohol cały czas mieszając..
bigos staropolski
Wykonanie:Kapustę .śliwki.ziele angielskie .liść laurowy.jałowiec ..wcześniej opłukane i namoczone grzyby/około 2 godzin/ wraz z wodą wlewamy do bigosu..dolewamy wody..i na małym ogniu gotujemy .