ciasto z kremem i owocami

Z 1 litra mleka gotujemy kaszkę manną z cukrem/jeżeli lubicie bardziej słodkie można dodać więcej cukru/ i sokiem z cytrynu.Wstawiamy do zimnej wody do całkowitego przestudzenia od czasu do czasu …

domowe ciasto z jagodami

Masło z cukrem ucieramy na pulchną masę .Dodajemy po jednym jajku oraz po trochę mąki przesianej wymieszanej z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodajemy śmietanę i z resztą mąki na przemian …

zupa czereśniowa

Opłukane czereśnie wkładamy do garna z 3 litrami wody.Przegotowujemy i przecieramy przez sito/jak ktoś nie jest takim leniuchem jak ja:) może wydrylować, wówczas należy razem gotować z jagodami/Do wytworzonego kompotu …

placek cappuccino

Do garna wlewamy śmietanę , cappuccino oraz połowę cukru /ja dodałam 2 łyżki /zagotowujemy ,mieszając ciągle rózgą..Odstawiamy do zimnej wody od czasu o czasu mieszając..Masło ucieramy z 1/2 szklanką cukru …

piernik

Śliwki siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Odstawiamy na bok.Resztę mąki wsypujemy do miski mieszamy z kakao, przyprawą korzenną i sodą. Odstawiamy na bok.Oddzielamy żółtka od białek.Miękką margarynę lub masło …

likier cappuccino

Śmietanę kremówkę podgrzewamy dodajemy cappuccino i mieszamy ..nie zagotowujemy..dodajemy mleko skondensowane ..mieszamy ja zrobiłam to po prostu rózgą ..Wlewamy powoli alkohol cały czas mieszając..

bigos staropolski

Wykonanie:Kapustę .śliwki.ziele angielskie .liść laurowy.jałowiec ..wcześniej opłukane i namoczone grzyby/około 2 godzin/ wraz z wodą wlewamy do bigosu..dolewamy wody..i na małym ogniu gotujemy .