- Czas gotowania: 50 min
- Czas przygotowania: 59 min
Składniki
składniki:blacha 25 X 30 cm
1 i 1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
1 l jagód
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej
Przepis
Masło z cukrem ucieramy na pulchną masę .Dodajemy po jednym jajku oraz po trochę mąki przesianej wymieszanej z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodajemy śmietanę i z resztą mąki na przemian mieszamy aż do wyczerpania składników..Ciasto wykładamy na blachę wyłożonej papierem do pieczenia .Dajmy umyte jagody..posypujemy okruchami.
PRODUKTY:
1/4 KOSTKI MASŁA
3 ŁYŻKI CUKRU
1/2 SZKLANKI MĄKI
1 CUKIER WANILIOWY
WYKONANIE:
MASŁO.MĄKĘ ,CUKIER ORAZ CUKIER WANILIOWY GNIECIEMY RĘKĄ,DO UZYSKANIE JEDNOLITEJ MASY,JEŻELI ZA LUŚNE NALEZY DOSYPAĆ ODROBINĘ MĄKI.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 50 minut..Sprawdzamy czy wystarczająco jest upieczony do tzn .suchego patyka.Wyciągamy z piekarnika .Pozostawiamy do wystygnięcia.
Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem ..
Smacznego!