bigos staropolski

Jolanta
Przekąski
27.11.2016 9:13
bigos staropolski
  • Czas gotowania: 240 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Składniki:
2.5 kg kiszonej kapusty
60 dag kości wieprzowych ja dałam surowe ale można także wędzone
0.5 kg kiełbasy ja dodałam podwawelskiej
3/4 szklanki grzybów suszonych
5 dag śliwek suszonych
4-5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego i pieprzy
1/2 łyżeczka jałowca
2 Łyżki majeranku
3- 4 łyżki smalcu
2 puszki pomidorów lub soku pomidorowego
Mięso:
1 1/2 kg u mnie szynki wieprzowej
4 ząbki czosnku
sól.
pieprz
ja użyłam przyprawy gyros..ale można posypać ewentualnie paprykami..
1 woreczek

Przepis

Wykonanie:Kapustę .śliwki.ziele angielskie .liść laurowy.jałowiec ..wcześniej opłukane i namoczone grzyby/około 2 godzin/ wraz z wodą wlewamy do bigosu..dolewamy wody..i na małym ogniu gotujemy .