piernik

Jolanta
Ciasta
08.12.2016 13:01
piernik
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

Ciasto:
3 jajka
200 g płynnego miodu
3/4 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej (u mnie 450 g)
1 szklanka kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
200 g margaryny lub masła
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika (u mnie 15g)
1 łyżka kakao
bakalie ( 150 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek)
2 łyżki zimnej wody

Polewa:
1 gorzka czekolada Wedel lub inna dobrej marki
1/2 deserowa czekolada Wedel lub innej marki
3 łyżki wody

Przepis

Śliwki siekamy i mieszamy z łyżką mąki. Odstawiamy na bok.Resztę mąki wsypujemy do miski mieszamy z kakao, przyprawą korzenną i sodą. Odstawiamy na bok.Oddzielamy żółtka od białek.Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Dalej miksujemy dodajemy stopniowo po jednym żółtku, miód, śmietanę i wodę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy w kilku porcjach wymieszaną mąką z przyprawą, sodą i kakao. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Delikatnie szpatułką mieszamy śliwki.Osobno ubijamy białka na sztywno i mieszamy delikatnie do masy.