zupa czereśniowa

Jolanta
Obiad
06.07.2017 19:48
zupa czereśniowa
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

składniki:
1 kg czereśni
1/2 szklanki jagód/opcjonalnie/
skóra z cytryny i z 1/2 sok
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 gożdziki
1/2 szklanki śmietany 18 %
cukier ..ja dodaję z 3 łyżki ale ja lubię wersję mniej słodką
3 litry wody
1 opakowanie makaronu 300 g /najlepiej dobrego :)/lub zrobić lane kluseczki

Przepis

Opłukane czereśnie wkładamy do garna z 3 litrami wody.Przegotowujemy i przecieramy przez sito/jak ktoś nie jest takim leniuchem jak ja:) może wydrylować, wówczas należy razem gotować z jagodami/
Do wytworzonego kompotu z przecierem dodajemy jagody sok z cytryny i skórkę , goździki oraz cukier.Przegotowujemy ,dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1 /2 szklanki wody. Śmietanę hartujemy gorącą wodą i wlewamy o zupy ,przegotowujemy.
Wrzucamy makaron..Podajemy.
Smacznego.