Składniki: – 2 szklanki startego na tarce lub malakserem miąższu z dyni ( tylko tej jędrnej części bez pestek) – 2 szklanki mąki – 4 jajka – pół szklanki roztopionego, ostudzonego masła lub oleju – 2/3 szklanki cukru – 1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej – łyżeczka cynamonu (można pominąć) -1 łyżeczka startego świeżego imbiru/można także pominąć/ – 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych – 3 łyżki rodzynek /ja nie dodałam bo u mnie moi panowie ni lubią/ – ew. cukier-puder do posypania ciasta Wykonanie: Piekarnik ustawiamy na 170 st. W pierwszej misce ubijamy jajka z cukrem na pienistą masę. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z formy i posypać cukrem-pudrem. (Odwiedzono: 31 razy, wizyt w ciągu ostatnich 24 godzin: 0) Do masy z jajkami i dynią dodajemy produkty suche wcześniej razem zmieszane i mieszamy delikatni łyżką, ( to ważne, porządnie wymieszane lubi zakalec). Blaszkę ja miałam formę fi 24 cm wysmarowujemy masłem i wysypać tartą bułką lub wykładamy papierem do pieczenia. Kiedy patyczek od szaszłyków wsadzony w ciasto, po wyjęciu jest suchy, placek jest gotowy.