Udostępnij Zapisz Ciasto „Szyszkowy król” to miodowe ciasto z ryżem preparowanym. Jestem przekonana, że to będzie HIT tej zimy. Jest OBŁĘDNE! Serio, dawno już żadne ciasto nie smakowało mi AŻ …
Udostępnij Zapisz Przepis na ten schab zobaczyłam kiedyś w jednym z czasopism kulinarnych. Jako, że ja lubię testować nowe rozwiązania, zapisałam go sobie i miałam w planach wypróbować go przy …
Udostępnij Zapisz Ta sałatka ma w sobie wszystko co najlepsze – łączy świeżość i lekkość warzyw z serem pleśniowym i kawałkami kurczaka owiniętego w szynkę dojrzewającą. Ja przygotowałam sałatkę wykorzystując …
Udostępnij Zapisz Mój mąż po zjedzonym obiedzie powiedział: „Dawno już żaden obiad nie smakował mi tak bardzo”. Domyślam się, że to zasługa tego, że dawno już nie przygotowywałam nic ze …
Udostępnij Zapisz Przepyszna propozycja na śniadanie czy kolację, choć nie tylko 😉 Jajecznica z boczkiem i żółtym serem w tortilli, czyli pyszna jajeczna quesadilla. Moim zdaniem jest to sycąca i …
Udostępnij Zapisz Pomysł na tę sałatkę zrodził się z chęci wykorzystania pozostałego po obiedzie kotleta oraz kapusty pekińskiej. Stąd też dopisek przy sałatce „resztkowa”. Do kapusty i kotleta dołożyłam pomidorki, …
Udostępnij Zapisz Muffinki bananowe to jeden z naszych ulubionych pomysłów na małe słodkie przekąski. Muffinki wychodzą bardzo puszyste, delikatne i słodziutkie, ale nie przesłodzone. Do ciasta dodaję kropelki czekoladowe i …
Udostępnij Zapisz Często tutaj piszę, że uwielbiam ciasta z kawą. I faktycznie tak jest. Choć samej kawy praktycznie wcale nie piję na co dzień, to wypiekom z dodatkiem kawy nie …
Udostępnij Zapisz Ciasto „Rozkoszniak” w mojej wersji. Z budyniem na gorąco, galaretką z dżemem z czarnej porzeczki oraz masą śmietanową z kajmakiem. Bardzo fajne. Dość słodkie i baaardzo mięciutkie. Koniecznie …
Majonez łączymy z ketchupem i musztardą. Doprawiamy do smaku ziołami oraz szczyptą soli i pieprzu. Następnie podgrzewamy na rumiano, na suchej patelni. Co jakiś czas potrząsamy patelnią, by grzanki rumieniły …
Udostępnij Zapisz Moje chłopaki uwielbiają pikantne potrawy, więc wiedziałam, że zrobię im wielką przyjemność serwując na obiad to danie. Aromatyczny gulasz drobiowy z dodatkiem pikantnej kiełbasy chorizo, z kolorową papryką …
Udostępnij Zapisz Lekka sałatka makaronowa z warzywami, mozzarellą i salami. Zamiast majonezowego sosu, sos na bazie oliwy, musztardy i soku z cytryny. Mnie osobiście tego majonezu brakowało i pewnie za …
Udostępnij Zapisz Sałatki to coś, bez czego nie wyobrażam sobie mojej kuchni. Zupełnie inne wybieram, gdy spodziewam się gości, a inne goszczą na moim stole w ramach codziennego posiłku, na …
Udostępnij Zapisz Pyszna opcja na białkowo-tłuszczowe śniadanie to bez wątpienia różnego rodzaju omlety. Tym razem proponuję Wam moje najnowsze odkrycie, a mianowicie omlet z cukinią, suszonymi pomidorami i fetą. Jest …
Udostępnij Zapisz Pieczone warzywa mogłabym jeść niemalże codziennie. Uwielbiam je w dosłownie każdej postaci. Gdyby nie fakt, że ich przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu niż np przygotowanie szybkiego dania na …
Uwaga: Jeśli nie masz przyprawy do tzatzików możesz ją pominąć lub wykorzystać posiekany drobno czosnek. Jogurt łączymy z majonezem. Dodajemy posiekaną dymkę i/lub listki bazylii. Doprawiamy suszonymi ziołami z młynka, …
Udostępnij Zapisz Lekkie, cytrynowe ciasto z musem mango. Przez konsystencję „ptasiego mleczka” doskonale będzie pasować, po wcześniejszym schłodzeniu, przede wszystkim jako letni wypiek. Natomiast dzięki wykorzystaniu polpy z mango z …
Udostępnij Zapisz Pieczone bataty z twarożkiem. Zrobiłam je jako obiad dla 2 osób. Podałam do nich pieczonego łososia i muszę przyznać, że bardzo mi to połączenie zasmakowało. Słodkie bataty świetnie …