Udostępnij Zapisz Ciasto „Szyszkowy król” to miodowe ciasto z ryżem preparowanym. Jestem przekonana, że to będzie HIT tej zimy. Jest OBŁĘDNE! Serio, dawno już żadne ciasto nie smakowało mi AŻ TAK bardzo! Zainspirowałam się przepisem z bloga ilovebake.pl, ale zrobiłam je troszkę po swojemu. Wyszło przepysznie. Z upieczonego miodowego ciasta odkrawamy wierzch i mielimy go na okruszki. Na cieście rozprowadzamy masę grysikową, rozkładamy ciasteczka korzenne, dalej wykładamy masę „szyszkową” z preparowanego ryżu i kajmaku i posypujemy całość miodowymi okruszkami. Ciasto jest słodkie, ale jest to ten rodzaj słodyczy, która nie odrzuca, a wręcz chce się sięgnąć po więcej. Miodowy blat …
🍴 Ciasto „Szyszkowy król”
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 40 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- 500 kcal
- 30g tłuszczu
- 55g węglowodanów
- 6g białka
Składniki
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki kakao
- 150 ml śmietany 30%
- 50 g czekolady deserowej
Przepis
'Szyszkowy król' to unikalne ciasto, które z pewnością przyciągnie uwagę nie tylko swoim nazwaniem, ale także smakiem. Połączenie delikatnego kakaowego wypieku z chrupiącymi orzechami włoskimi tworzy niesamowitą harmonię smaków. Ciasto wieńczy błyszcząca polewa ganache z najlepszej jakości czekolady deserowej, która nadaje mu królewskiego wyglądu. Szyszkowy król jest nie tylko smaczny, ale także stosunkowo łatwy do wykonania – idealny dla osób, które chcą zaimponować swoim kulinarnym talentem bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni. Jego przygotowanie nie wymaga skomplikowanych składników ani umiejętności, a smak zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealne na rodzinne spotkania, urodziny czy jako wyjątkowy deser po niedzielnym obiedzie. Spróbujcie sami i przekonajcie się, dlaczego Szyszkowy król zdobywa serca każdego, kto go spróbuje.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W misce ubij masło z cukrem na puszystą masę.
- Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując.
- Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z masą.
- Dodaj posiekane orzechy i kakao, delikatnie wymieszaj.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut, sprawdzając patyczkiem czy jest upieczone.
- W tym czasie przygotuj ganache: podgrzej śmietankę, nie doprowadzając do wrzenia, i zalej nią połamaną czekoladę.
- Mieszaj aż do uzyskania gładkiej polewy.
- Upieczone ciasto studź przez 10 minut, następnie wyjmij z formy i polej czekoladowym ganache.