Krówki z mlekiem w proszku

Pierwszy raz krówki z mlekiem w proszku jadłam w Ustce – to regionalny przysmak, który postanowiłam zrobić również w domu. Myślę, że najsmaczniejsza jest wersja kakaowa, dlatego taką Wam przedstawiam …

Ciasteczka bananowe

Szybki przepis na ciasteczka bananowe, które są miękkie, pyszne i mega szybkie. Do tego wykorzystasz mocno dojrzałe banany i nie użyjesz białego cukru 😊 1 porcja szejka (użyłam JuicePlus+, więcej …

Pudding ryżowo-truskawkowy

Kiedy stragany i sklepy opanowują truskawki, trzeba koniecznie korzystać z tych pysznych owoców, które szybko się kończą, za szybko… Pudding ryżowo-truskawkowy to świetna opcja dla wszystkich, którzy lubią ryż gotowany …

Przekąska z łososiem

Dzisiaj będzie wytrawnie, czyli przekąska z łososiem z ciasta francuskiego. Ciasto francuskie możecie przygotować sami (jak to zrobić, możesz przeczytać tutaj), albo skorzystać z ciasta gotowego, co jest oczywiście znacznie …

Tarta rabarbarowa

Rustykalna tarta rabarbarowa z budyniem i truskawkami, bez cukru białego, to super propozycja na wiosnę i sezon rabarbarowy. Polecam 😊 Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam ciasto w kulkę. …

Ciasto rumowe

Ciasto rumowe (Bolo de ron) zabierze nas w podróż na słoneczne plaże Karaibów, skąd właśnie pochodzi 😊 Propozycja idealna na pochmurne dni 😉 Pyszniutkie, łatwe ciasto z nutką rumu, żółte, …

Sernik z mlekiem w proszku

Przepis na sernik z mlekiem w proszku znalazłam w „zasobach mamy”. Zawsze mi się wydawało, że to jakaś nowość, a okazuje się, że przepis ma już swoje lata 😉 Zatem …

Kulki sezamowe

Te malutkie kulki sezamowe są po prostu rewelacyjne. Świetna propozycja dla miłośników sezamu. Daktyle kroję w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczam w niewielkiej misce i dokładnie mieszam, aż składniki się …

Babka motylek

Przepis na wspaniałą, ładną i pyszną babkę motylek. Jeden z najstarszych przepisów w rodzinnym "przepiśniku" :)

Batony owsiane

Batony owsiane to propozycja na trochę więcej zdrowia w słodyczach 😊 Przepyszny fit zamiennik batonika ze sklepu 😉 A co najważniejsze, to szybki i łatwy przepis, a takie lubimy najbardziej. …

Kokosanki z kleksem

Coś małego i pysznego – czyli kokosanki z kleksem z ulubionego dżemu. Taki szybki sposób na wykorzystanie białek po upieczeniu tarty albo ciasteczek. Dżemowy kleks zapewnia fantastyczne przełamanie smaku kokosa. …

Tort cytrynowy z owocami

Lekki tort cytrynowy z owocami to świetna opcja dla tych, którzy nie lubią tortów i kremowych ciast. Ten tort jest delikatny, orzeźwiający i myślę, że skusi się na niego nawet …

Mazurek czekoladowo-brzoskwiniowy

Orzeźwiający, lekki i pyszny – taki jest właśnie mazurek czekoladowo-brzoskwiniowy. Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję na wielkość blaszki (35×30 cm) i …

Babka gotowana

Przepyszny klasyk – babka gotowana – podbije serca nawet największych sceptyków babek. Jest doskonale wilgotna, mięsista, delikatna i przepyszna. Babkę gotowaną znam z dzieciństwa, ale niestety nie zachował się przepis. …