Nowy Brzdąc to moja wariacja na temat ciasta, które znają wszyscy Wielkopolanie – Brzdąc był w każdym domu. Postanowiłam trochę „podkręcić” przepis i wyszedł z tego niezły i przepyszny kawałek tortu 😉 Zobaczcie sami. Uwaga: szklanka 200 ml Blaszka 30 x 35 cm Składniki na ciasto czekoladowe: 3 duże jajka ¼ szklanki cukru pudru 5 łyżek wody 3 łyżek oleju (u mnie rzepakowy, zimnotłoczony, naturalne źródło omega-3 i witaminy E, z moim kodem SLODKISENTYMENT możesz go mieć 10% taniej) 1 łyżka cukru waniliowego 150 g czekolady (u mnie ciemna 64%) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki tortowej …
🍴 Słodki sentyment
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 30 min
- Czas przygotowania: 20 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal na porcję
- Tłuszcz: 25 g
- Węglowodany: 50 g
- Białko: 6 g
Składniki
- 200 g ciemnej czekolady
- 150 g masła
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g truskawek
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przepis
Słodki sentyment to ciasto, które z pewnością oczaruje Twoje podniebienie wyjątkowym połączeniem intensywnej czekolady i soczystych truskawek. Ten niewielki, ale bogaty w smaku deser sprawdzi się doskonale jako słodka przekąska po obiedzie lub jako gwiazda każdej uroczystości. Uwodzi nie tylko smakiem, ale i aromatem, który wypełni Twój dom podczas pieczenia. Przygotowanie tego ciasta jest niezwykle proste i szybkie, co czyni go idealnym wyborem nawet na ostatnią chwilę, gdy masz ochotę na coś wyjątkowego. Gdy spróbujesz pierwszego kęsa, poczujesz, jak czekolada aksamitnie rozpuszcza się w ustach, a świeże truskawki dodają mu lekkości i orzeźwienia. Słodki sentyment to deser, którym z powodzeniem oczarujesz swoich gości, pozostawiając im niezapomniane wspomnienia kulinarne. To ciasto to również świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu z bliskimi przy pieczeniu i delektowaniu się jego smakiem. Jeżeli jesteś miłośnikiem czekolady i owoców, koniecznie musisz spróbować tego przepisu.
- Rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej, mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji.
- W misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę i delikatnie wymieszaj.
- Połącz mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, a następnie przesiej do masy czekoladowo-jajecznej. Delikatnie wymieszaj do połączenia składników.
- Umyj i osusz truskawki, pokrój je w plasterki i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż środek będzie lekko wilgotny.
- Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.