Zetrzyj ser na grubych oczkach tarki do miski. Do mojego dania użyłam dziś sera ze Spółdzielni Mleczarskiej Ryki , to ich najbardziej znany produkt, zresztą świadczy o tym wyróżnienie certyfikatem …
U mnie takie kluski goszczą często, gdy zostaje ziemniaków od obiadu, wtedy ich nie wyrzucam. Ugotowane ziemniaki przechowuje w lodówce i wykorzystuje na drugi dzień do przygotowania kolejnego obiadu. Ziemniaki …
Do miski wbij jajka ze szczyptą soli, wsyp cukier i ubij mikserem na jasną i puszystą masę (jeśli nie masz miksera, możesz użyć trzepaczki rózgowej). Wlej mleko, olej, sok z …
Piersi umyj, osusz i pokrój w kosteczkę. Skrop olejem i posyp przyprawą gyros-kebab, następie dokładnie wymieszaj. Przykryj folią spożywczą miseczkę z mięsem i odstaw do lodówki na 2,3 godz. a …
Domowa kartka bożonarodzeniowa z życzeniami – DIY to doskonały sposób na zajęcie małych rączek w domu tuż przed świętami. Rodzina i przyjaciele poczują się wyjątkowo otrzymując taką kartkę wykonaną przez …
Skromna wersja wuzetki w moim wykonaniu, prosta i smaczna, a do tego jak pięknie prezentuje się na talerzu. Dwie warstwy kakaowych biszkoptów przesmarowanych powidłami (wersja świąteczna), przełożonych bitą śmietaną, a …
Do miski wsyp płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam, czarnuszkę oraz nasiona chia. Wszystko razem dokładnie wymieszaj łyżką. w osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny, z sodą, miodem, …
Do miski wbija jajka, wsyp szczyptę soli, oraz cukier, następnie ubij mikserem na jasną i puszystą masę. Wlej mleko, olej, wrzuć powidła (ja użyłam domową nutellę śliwkową), całość dokładnie wymieszaj …
Do małej miseczki wrzuć wszystkie składniki na ciasto i wymieszaj trzepaczką rózgową do połączenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Patelnie posmaruj masłem i …
Z papieru wytnij uszy i przyłóż do rozwałkowanej masy grubości ok. 3 mm, następnie wytnij nożykiem. Przyłóż ucho razem ze środkiem i delikatnie rozwałkuj, połóż na rolce folii aluminiowej do …
Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże rozkruszone drożdże. Do małego rondelka wlej mleko, wsyp cukry i wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki masło. Podgrzej na małym …
Jajka ubij z cukrem na puszystą i jasną masę, stopniowo dodawaj mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia, olej i wodę gazowaną. Ciasto podziel na 2 równe części, jedną …
Jak wiecie jestem mamą małego smyka w ostatnim czasie śniadania to dla nas rytuał, przynajmniej dla mnie… staram się zawsze wymyślać coś nowego i smacznego, żeby smakowało małemu łobuzowi, więc …
Gdy jesień w pełni, pola pokrywają się dyniami o różnych kształtach, kolorach i rozmiarach. Miąższ większości z nich jest doskonałym składnikiem wielu wyśmienitych dań, deserów, wypieków i przetworów, a subtelny …
Cebulę obierz i pokrój w grubsze plastry. Czosnek obierz i rozgnieć nożem. Cebulę i czosnek ułóż na dnie wolnowaru lub naczynia do zapiekania. Wlej ocet jabłkowy. Mięso opłucz i osusz …
Sezon jesienno-zimowy jest szczególnie trudny dla skóry. Cierpi na nim nie tylko skóra na twarzy czy rękach, ale także na ustach. Niesprzyjające warunki pogodowe oraz czynniki zewnętrzne sprawiają, że wargi …
Do miski wrzuć mięsko mielone, dodaj sól i pieprz prawdziwy mielony, majeranek, oraz ulubioną przyprawę do mielonego, zetrzyj na tarce cebulę, całość wyrób ręką na jednolitą masę. Z mięsa uformuj …
Ostatnio bardzo popularny, gdzie się nie obejrzę będąc w kwiaciarni, czy w markecie wpadam właśnie na taki „las”. No cóż cena mnie nie zachęciła do kupna, ale pomyślałam, że stworzę …