mąki pszennej tortowej typ 450 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szkl.cukru mały cukier waniliowy pół kostki masła lub margaryny 4 żółtka szczypta soli Masa Serowa: 4 białka szczypta soli 2 duże jogurty greckie po 400 g 1 jogurt naturalny 400 g większe pół szkl. Wsypać proszek budyniowy z mąką ziemniaczaną, krótko zmiksować do połączenia, wlać ekstrakt z wanilii oraz stopniowo jogurty, wymieszać całość łyżką i wylać na kruchy spód. Jeśli chodzi o owoce, to robiłam go już tyle razy i za każdym razem z innymi, w tym roku z rabarbarem, truskawkami, a teraz przyszedł czas na śliwki. Na tarce zetrzeć na dużych oczkach ciasto wyjęte z zamrażalnika. Wsypać cukry, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki masło, posiekać nożem i wrzucić żółtka ze szczyptą soli. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno, następnie stopniowo wsypać cukier. Na wystygnięty spód ułożyć przekrojone na pół śliwki bez pestek. Jogurty można mieszać, czasem robię też na jogurtach naturalnych w zależności od tego co mam pod ręką.