Składniki: Tortownica 22-24 cm 1 kg śliwek 180 g cukru drobnego + trochę do posypania formy 100 g masła+trochę do posmarowania formy 3 jajka L 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 140 g śmietany 18 % 100 g białej czekolady Przygotowanie: Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i wypestkować. Cukier utrzeć z masłem na puszystą masę, dodać po jednym jajku i miksować, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia przesiane przez sitko, sodę, szczyptę soli, śmietanę i białą czekoladę startą na drobnych oczkach tarki. My lubimy bardzo nawet w tygodniu do porannej lub popołudniowej kawy potrafię upiec pokaźną blaszkę lub tortownice, która bardzo szybko zawsze znika. Sezon śliwkowy uważam za otwarty, były już powidła a teraz ciasto, którego nie może zabraknąć właśnie w sezonie śliwkowym. Po upieczeniu ciasto odstawić do przestygnięcia, wyjąć z formy i odwrócić spodem do góry i gotowe. Tak przygotowane ciasto wylać na śliwki, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C