Do miski wbij jajka ze szczyptą soli, wsyp cukier i ubij mikserem na jasną i puszystą masę (jeśli nie masz miksera, możesz użyć trzepaczki rózgowej). Wlej mleko, olej, sok z połowy cytryny oraz skórkę otartą z wyparzonej cytryny. Całość wymieszaj krótko mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia. Na koniec przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie całość krótko wymieszaj tylko do połączenia. Ciasto wylej do foremki, u mnie z kominem. Przed wylaniem ciasta formę posmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Piecz w temp. 180°C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu ok. 30 min. do tzw. suchego …
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://slodkoslodka.pl/wloskie-ciasto-12-lyzek-w-pol-godziny/