Domowe Sajgonki

Maria
Przekąski
27.11.2015 8:08
Domowe Sajgonki
  • Czas gotowania: 5 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

składniki na 30 sztuk

50 dag mielonego mięsa wieprzowego

30 arkuszy papieru ryżowego

3 liście kapusty pekińskiej

100 g makaronu ryżowego

4- 5 łyżek sosu sojowego

25 g suszonych grzybów mun

2 małe cebule

1 marchewka

1 jajko

szczypta ostrej papryki

czarny pieprz

olej do smażenia

Przepis

Grzyby mun namaczamy w misce z gorącą wodą około 20 minut. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i również namaczamy około 5 minut.

Obraną cebulę kroimy w małą kostkę a liście kapusty pekińskiej drobno siekamy.

Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy pokrojoną cebulę oraz kapustę.

Makaron ryżowy i grzyby mun odcedzamy. Wystudzony makaron kroimy na kilkucentymetrowe paski, grzyby mun w cienkie paseczki a następnie wszystko przekładamy do pozostałych składników farszu.

Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach i również dodajemy do miski, wbijamy jajko i całość doprawiamy ostrą papryką, sporą ilością czarnego pieprzu oraz sosem sojowym, wszystko dokładnie ze sobą łączymy.

Papier ryżowy namaczamy na kilka sekund w talerzu z letnią wodą po czym rozkładamy na desce do krojenia. Na papier nakładamy łyżkę nadzienia i bardzo delikatnie zawijamy sajgonki, podobnie jak gołąbki.

Gotowe sajgonki odstawiamy na 30 minut aż lekko obeschną a następnie smażymy partiami na rozgrzanym oleju około 5 minut na złoto-brązowy kolor,często obracając.

Tak przygotowane sajgonki wyjmujemy i odsączamy z namiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.