Sajgonki wege z pieczarkami

Krzysztof
Przekąski
27.10.2014 19:10
Sajgonki wege z pieczarkami

Przepis

Na 4 sajgonki potrzebujemy:

250g pieczarek

1 średnia cebula

pół krążka camemberta (u mnie z obniżoną zawartością tłuszczu)

garść orzechów włoskich

pieprz, sól

olej na patelnię (u mnie kokosowy)

Cebulę pokroiłam w piórka. Oczyszczone pieczarki w talarki.

Camembert pokroiłam w dość małe kawałki (ok. 1cm)

Orzechy posiekałam. Podzieliłam wszystko na 4 równe części.

Na posmarowanej tłuszczem patelni podsmażyłam cebulę, gdy zmiękła, dodałam pieczarki.

Poddusiłam do miękkości z solą i pieprzem.

Zwilżyłam silikonowym pędzelkiem i ciepłą wodą płatki papieru ryżowego

(najmniej przykleja się na drewnianej desce).

Na to nałożyłam część pieczarek, sera i orzechów.

Piekłam pod przykryciem na natłuszczonej lekko patelni do zrumienienia i rozpuszczenia sera.

Wyjęłam na talerz, posypałam świeżo mielonym pieprzem.

Całość zajmuje około 15-20 minut w zależności od szybkości działania.

Sajgonki są bardzo sycące, dwie spokojnie wystarczą na solidną porcję.