Składniki
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju rzepakowego
1 szklanka przecieru pomidorowego
1/2 szklanki ketchupu
4 łyżki octu winnego
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka suszonego tymianku
liść laurowy
sól
pieprz
sos worcester
sos tabasco
cukier trzcinowy
Przepis
Cebule i ząbki czosnku obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.
Zalać przecierem pomidorowym, dodać ketchup i ocet winny, wymieszać i gotować na małym ogniu.
Po kilku minutach dołożyć liść laurowy, musztardę i tymianek, dolać wino.
Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem trzcinowym i kilkoma kroplami sosu worcester i tabasco (ostrożnie!).
Całość dusić bez przykrycia około 20 minut, a kiedy wystarczająco zgęstnieje, wyjąć liść laurowy, a sos zmiksować.
Po schłodzeniu przechowywać w lodówce.