Domowy sos barbecue

Ewelina
Przekąski
26.11.2015 18:15
Domowy sos barbecue

Składniki

2 czerwone cebule

4 ząbki czosnku

4 łyżki oleju rzepakowego

1 szklanka przecieru pomidorowego

1/2 szklanki ketchupu

4 łyżki octu winnego

1/2 szklanki wytrawnego białego wina

1 łyżeczka musztardy sarepskiej

1 łyżeczka suszonego tymianku

liść laurowy

sól

pieprz

sos worcester

sos tabasco

cukier trzcinowy

Przepis

Cebule i ząbki czosnku obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju.

Zalać przecierem pomidorowym, dodać ketchup i ocet winny, wymieszać i gotować na małym ogniu.

Po kilku minutach dołożyć liść laurowy, musztardę i tymianek, dolać wino.

Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, cukrem trzcinowym i kilkoma kroplami sosu worcester i tabasco (ostrożnie!).

Całość dusić bez przykrycia około 20 minut, a kiedy wystarczająco zgęstnieje, wyjąć liść laurowy, a sos zmiksować.

Po schłodzeniu przechowywać w lodówce.