Przepis
Składniki:
- opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk)
- 1 niewielka pierś kurczaka (150-200 ram)
- pół paczki makaronu ryżowego (100 gram)
- 1 marchewka
- kawałek pora
- garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej
- pół czerwonej papryki
- kawałek świeżego imbiru (ok 1 cm)
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- pół łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej
Do podania: sos słodkie chili z tego przepisu
Kurczaka pokroić w drobną kostkę. W misce połączyć go z sosem sojowym oraz przyprawami. Można od razu zacząć smażyć, choć smaczniejszy będzie gdy poleży trochę w przyprawach. Usmażonego kurczaka odstawić.
Por oraz imbir pokroić w paski, paprykę i marchewkę w zapałki, a czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropli oliwy z oliwek. Po kolei wrzucać por, imbir, czosnek, paprykę i marchewkę. Warzywa dusić przez kilka minut aż zmiękną.
Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odcedzić jak zrobi się miękki - po około 2 minutach. Makaron, kurczaka, usmażone warzywa oraz kapustę pekińską wymieszać w jednym naczyniu. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Pozostaje już tylko zawinięcie sajgonek. Na talerz wlać trochę wody. Papier ryżowy zamoczyć w tej wodzie i przełożyć na deseczkę/suchy talerz. Na środek położyć farsz. Zawinąć najpierw boki do wewnątrz a następnie zwinąć w rulonik. Podobnie postąpić z każdą sajgonką. Odstawić na kilka minut. Ja sajgonki jem w takiej formie. Można też je usmażyć na głębokim tłuszczu (co niestety znacznie zwiększa kaloryczność dania). Podawać z sosem słodkie chili. Smacznego!