Sajgonki z kurczakiem - PRZEPIS

Ewelina
Obiad
26.05.2014 11:40
Sajgonki z kurczakiem - PRZEPIS

Przepis

Składniki:

- opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk)

- 1 niewielka pierś kurczaka (150-200 ram)

- pół paczki makaronu ryżowego (100 gram)

- 1 marchewka

- kawałek pora

- garść drobno posiekanej kapusty pekińskiej

- pół czerwonej papryki

- kawałek świeżego imbiru (ok 1 cm)

- 1 ząbek czosnku

- oliwa z oliwek

- łyżka sosu sojowego

- sól, pieprz

- pół łyżeczki papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej

Do podania: sos słodkie chili z tego przepisu

Kurczaka pokroić w drobną kostkę. W misce połączyć go z sosem sojowym oraz przyprawami. Można od razu zacząć smażyć, choć smaczniejszy będzie gdy poleży trochę w przyprawach. Usmażonego kurczaka odstawić.

Por oraz imbir pokroić w paski, paprykę i marchewkę w zapałki, a czosnek posiekać. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropli oliwy z oliwek. Po kolei wrzucać por, imbir, czosnek, paprykę i marchewkę. Warzywa dusić przez kilka minut aż zmiękną.

Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odcedzić jak zrobi się miękki - po około 2 minutach. Makaron, kurczaka, usmażone warzywa oraz kapustę pekińską wymieszać w jednym naczyniu. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Pozostaje już tylko zawinięcie sajgonek. Na talerz wlać trochę wody. Papier ryżowy zamoczyć w tej wodzie i przełożyć na deseczkę/suchy talerz. Na środek położyć farsz. Zawinąć najpierw boki do wewnątrz a następnie zwinąć w rulonik. Podobnie postąpić z każdą sajgonką. Odstawić na kilka minut. Ja sajgonki jem w takiej formie. Można też je usmażyć na głębokim tłuszczu (co niestety znacznie zwiększa kaloryczność dania). Podawać z sosem słodkie chili. Smacznego!