Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis

Ewelina
Przekąski
02.05.2018 19:29
Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis

Składniki

papier ryżowy

250 gram mielonego mięsa wieprzowego

2 sztuki cebuli szalotki

1 marchew

30 gram grzybów mun

10 gram imbiru

2 ząbki czosnku

1 papryka chili

1 jajko

2 łyżki sosu rybnego

1 łyżka oleju sezamowego

sól

pieprz

olej

Dodatkowo składniki na sos:

2 łyżki sosu sojowego

sos sriracha (niewielka ilość)

sok z jednej 1 limonki

skórka z limonki

Przepis

Mielone mięso wieprzowe łączymy z drobno pokrojoną szalotką, startą marchewką, namoczonymi grzybami mun, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz drobno pokrojoną papryczką chili. Do tak przygotowanych składników wbijamy jedno jajko, następnie doprawiamy sosem rybnym, olejem sezamowym, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis #1

Zdjęcie Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis #2

Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez kilkanaście sekund. Na środku pojedynczego arkusza papieru układamy nasz farsz, następnie dokładnie zawijamy (boki do środka - zwijamy tak jak przy krokietach).

Zdjęcie Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis #3

Zdjęcie Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis #4

Zdjęcie Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis #5

Zdjęcie Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis #6

Zdjęcie Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis #7

Zdjęcie Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis #8

Zdjęcie Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis #9

W międzyczasie przygotowujemy sos w którym będziemy maczali usmażone sajgonki. Sos powstaje z połączenia sosu sojowego, sosu sos sriracha, soku oraz skórki z limonki.

Zdjęcie Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis #10

Rozgrzewamy olej na patelni, następnie smażymy w nim nasze sajgonki. Sajgonki smażymy przez około 2 minuty, do czasu, aż będą dokładnie obsmażone. Smażenie powinno odbywać się partiami, czyli po 3 lub 4 sztuki jednocześnie.

Zdjęcie Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis #11

Zdjęcie Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis #12

Zdjęcie Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis #13

Zdjęcie Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis #14

Zdjęcie Jak zrobić sajgonki - podstawowy przepis #15