Składniki
papier ryżowy
250 gram mielonego mięsa wieprzowego
2 sztuki cebuli szalotki
1 marchew
30 gram grzybów mun
10 gram imbiru
2 ząbki czosnku
1 papryka chili
1 jajko
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka oleju sezamowego
sól
pieprz
olej
Dodatkowo składniki na sos:
2 łyżki sosu sojowego
sos sriracha (niewielka ilość)
sok z jednej 1 limonki
skórka z limonki
Przepis
Mielone mięso wieprzowe łączymy z drobno pokrojoną szalotką, startą marchewką, namoczonymi grzybami mun, startym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz drobno pokrojoną papryczką chili. Do tak przygotowanych składników wbijamy jedno jajko, następnie doprawiamy sosem rybnym, olejem sezamowym, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez kilkanaście sekund. Na środku pojedynczego arkusza papieru układamy nasz farsz, następnie dokładnie zawijamy (boki do środka - zwijamy tak jak przy krokietach).
W międzyczasie przygotowujemy sos w którym będziemy maczali usmażone sajgonki. Sos powstaje z połączenia sosu sojowego, sosu sos sriracha, soku oraz skórki z limonki.
Rozgrzewamy olej na patelni, następnie smażymy w nim nasze sajgonki. Sajgonki smażymy przez około 2 minuty, do czasu, aż będą dokładnie obsmażone. Smażenie powinno odbywać się partiami, czyli po 3 lub 4 sztuki jednocześnie.