Składniki
80 dag ugotowanej ciecierzycy
1 ugotowana pietruszka
1 ugotowana marchew
1/4 ugotowanej bulwy selera
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
3 kromki chleba tostowego – u mnie „4 ziarna”
1/2 szklanki mleka
3 pełne łyżki siemienia lnianego
1/2 pęczka natki pietruszki
3-4 jajka
sól
pieprz
tymianek
mielony kminek
Przepis
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju.
Chleb tostowy namoczyć w mleku.
Ciecierzycę osączyć z zalewy.
Keksówkę o wymiarach 28x9 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą (chyba lepiej wyłożyc papierem do pieczenia).
W maszynce do mięsa zmielić ugotowaną ciecierzycę, marchew, pietruszkę, selera, odciśnięty z mleka chleb tostowy i zeszkloną z czosnkiem cebulę.
Do masy dodać posiekaną natkę pietruszki i siemię lniane, oraz do smaku sól, pieprz, tymianek i kminek.
Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię.
Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez 50-60 minut.