Pasztet z ciecierzycy

Ewelina
Przekąski
26.11.2015 18:13
Pasztet z ciecierzycy

Składniki

80 dag ugotowanej ciecierzycy

1 ugotowana pietruszka

1 ugotowana marchew

1/4 ugotowanej bulwy selera

1 cebula

4 ząbki czosnku

1 łyżka oleju rzepakowego

3 kromki chleba tostowego – u mnie „4 ziarna”

1/2 szklanki mleka

3 pełne łyżki siemienia lnianego

1/2 pęczka natki pietruszki

3-4 jajka

sól

pieprz

tymianek

mielony kminek

Przepis

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju.

Chleb tostowy namoczyć w mleku.

Ciecierzycę osączyć z zalewy.

Keksówkę o wymiarach 28x9 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą (chyba lepiej wyłożyc papierem do pieczenia).

W maszynce do mięsa zmielić ugotowaną ciecierzycę, marchew, pietruszkę, selera, odciśnięty z mleka chleb tostowy i zeszkloną z czosnkiem cebulę.

Do masy dodać posiekaną natkę pietruszki i siemię lniane, oraz do smaku sól, pieprz, tymianek i kminek.

Dodać jajka i dokładnie wymieszać.

Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez 50-60 minut.