Składniki
1 główka kapusty włoskiej
50 dkg chudego mięsa mielonego
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 łyżki oleju
1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku
20 dkg pieczarek
1 puszka krojonych pomidorów
sól, pieprz, słodka papryka do smaku
1 kostka rosołowa rozmieszana w 1/2 szklance wrzątku
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
20 dkg żółtego sera
Przepis
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb, następnie w dużym garnku parzymy ją w osolonym wrzątku. Liście powinny byc miękkie i same odchodzić od kapusty. Odcedzamy je i studzimy.
W garnku podpiekamy cebulę na oleju, dodajemy paprykę i bakłażana, chwilkę pieczemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory, pieczarki, wlewamy bulion i mieszamy aż mięso nie będzie zbite. Dusimy bez przykrycia około 15 minut. Kiedy płyny troszkę odparują dodajemy przecier, przeciśnięty czosnek przez praskę i przyprawy, mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, na dno układamy pierwszą warstwę liści kapusty, na to część farszu mięsnego, znowu liście kapusty, pozostały farsz i liście. Wierzch posypujemy obficie serem.
Lazanie zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut.
Po wyjęciu studzimy, następnie nożem kroimy na porcje i podajemy.
Uwagi; Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej a przed podaniem zapiec, natomiast nadmiar przechowujemy w lodówce. Lazania pyszna również na 2 i 3 dzień. Polecam.