Lazania z kapusty włoskiej

Ewelina
Zapiekanki
26.11.2015 18:16
Lazania z kapusty włoskiej

Składniki

1 główka kapusty włoskiej

50 dkg chudego mięsa mielonego

1 cebula, pokrojona w kostkę

2 łyżki oleju

1 mały bakłażan, pokrojony w kostkę

1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

3 ząbki czosnku

20 dkg pieczarek

1 puszka krojonych pomidorów

sól, pieprz, słodka papryka do smaku

1 kostka rosołowa rozmieszana w 1/2 szklance wrzątku

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

20 dkg żółtego sera

Przepis

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb, następnie w dużym garnku parzymy ją w osolonym wrzątku. Liście powinny byc miękkie i same odchodzić od kapusty. Odcedzamy je i studzimy.

W garnku podpiekamy cebulę na oleju, dodajemy paprykę i bakłażana, chwilkę pieczemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy mięso mielone, pomidory, pieczarki, wlewamy bulion i mieszamy aż mięso nie będzie zbite. Dusimy bez przykrycia około 15 minut. Kiedy płyny troszkę odparują dodajemy przecier, przeciśnięty czosnek przez praskę i przyprawy, mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, na dno układamy pierwszą warstwę liści kapusty, na to część farszu mięsnego, znowu liście kapusty, pozostały farsz i liście. Wierzch posypujemy obficie serem.

Lazanie zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 30 minut.

Po wyjęciu studzimy, następnie nożem kroimy na porcje i podajemy.

Uwagi; Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej a przed podaniem zapiec, natomiast nadmiar przechowujemy w lodówce. Lazania pyszna również na 2 i 3 dzień. Polecam.