Blog: Wyzwania Kuchenne strona 1

Toskańskie biscotti z pistacjami i białą czekoladą

26.10.2021 13:59

Toskańskie mocno chrupiące ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą, które są idealną i elegancką kombinacją smaków. Dzięki podwójnemu pieczeniu biscotti długo zachowują świeżość i możemy je przechowywać tygodniami.

Fakes - grecka zupa z zielonej soczewicy

20.09.2021 20:59

Tradycyjna grecka zupa z zielonej soczewicy na bazie bulionu z dodatkiem pomidorów. Sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe, które najlepiej serwować z chrupiącą bagietką lub ulubionym pieczywem. Szybki i bardzo prosty …

Cacio e pepe

19.05.2021 21:13

Cacio e pepe to danie pochodzące z Rzymu. Genialny i ekspresowy pomysł na szybki makaron (najczęściej spaghetti) z sosem powstającym tylko z trzech prostych składników: owczego sera Pecorino Romano, świeżo …

Torta di mele

23.04.2021 11:06

Przepis na włoską szarlotkę, czyli mięciutkie i puszyste ucierane ciasto z kawałkami świeżych jabłek i odrobiną cynamonu.

Spaghetti alla Carbonara

14.04.2021 19:42

Tradycyjny i prosty przepis na spaghetti alla carbonara, dania pochodzącego z włoskiego regionu Lacjum, z okolic Rzymu. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilka niezbędnych składników, a jeżeli zależy nam aby …

Ciabatta

14.04.2021 19:46

Przepis na włoską drożdżową ciabattę, którą możemy podawać w kanapkach na ciepło lub jako dodatek do sałatki czy zupy. Wymaga użycia miksera, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i luźne. Ale …

Grecki chleb Lagana

14.04.2021 19:49

Grecki chleb typu "flat bread", który tradycyjnie spożywa się w czasie Wielkiego Postu. Jest to puszyste drożdżowe pieczywo z mąki pszennej z dodatkiem ziaren sezamu, podobne do włoskiej focacci.

Tagliatelle al ragu

14.04.2021 19:44

Klasyczne tagliatelle al ragu, znane też pod nazwą tagliatelle alla bolognese to danie pochodzące z włoskiego regionu Emilia-Romagna. Oryginalne ragu to długo duszony mięsny sos z dodatkiem podsmażonych warzyw, passaty …

Feta pieczona z pomidorkami koktajlowymi

14.04.2021 19:50

Kulinarny symbol kuchni greckiej, czyli ser feta produkowany z mleka owczego z dodatkiem koziego, zapieczony ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, oliwą, chilli i oregano. Połączenie to sprawdzi się na weekendowe śniadanie …

Uova in purgatorio

20.08.2020 17:08

2 jajka2 łyżki oliwy z oliwekząbek czosnku2 fileciki anchois - opcjonalnieszklanka passaty pomidorowej lub pomidorów z puszkiświeża bazyliałyżka tartego Parmigiano Jajka w pomidorach po włosku to jedna z ulubionych potraw …