Blog: Wyzwania Kuchenne strona 1

Toskańskie biscotti z pistacjami i białą czekoladą

26.10.2021 13:59

Toskańskie mocno chrupiące ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą, które są idealną i elegancką kombinacją smaków. Dzięki podwójnemu pieczeniu biscotti długo zachowują świeżość i możemy je przechowywać tygodniami.

Fakes - grecka zupa z zielonej soczewicy

20.09.2021 20:59

Tradycyjna grecka zupa z zielonej soczewicy na bazie bulionu z dodatkiem pomidorów. Sycące i aromatyczne danie jednogarnkowe, które najlepiej serwować z chrupiącą bagietką lub ulubionym pieczywem. Szybki i bardzo prosty …

Cacio e pepe

19.05.2021 21:13

Cacio e pepe to danie pochodzące z Rzymu. Genialny i ekspresowy pomysł na szybki makaron (najczęściej spaghetti) z sosem powstającym tylko z trzech prostych składników: owczego sera Pecorino Romano, świeżo …

Torta di mele

23.04.2021 11:06

Przepis na włoską szarlotkę, czyli mięciutkie i puszyste ucierane ciasto z kawałkami świeżych jabłek i odrobiną cynamonu.

Spaghetti alla Carbonara

14.04.2021 19:42

Tradycyjny i prosty przepis na spaghetti alla carbonara, dania pochodzącego z włoskiego regionu Lacjum, z okolic Rzymu. Do jego przygotowania potrzebujemy tylko kilka niezbędnych składników, a jeżeli zależy nam aby …

Ciabatta

14.04.2021 19:46

Przepis na włoską drożdżową ciabattę, którą możemy podawać w kanapkach na ciepło lub jako dodatek do sałatki czy zupy. Wymaga użycia miksera, ponieważ ciasto jest bardzo delikatne i luźne. Ale …

Grecki chleb Lagana

14.04.2021 19:49

Grecki chleb typu "flat bread", który tradycyjnie spożywa się w czasie Wielkiego Postu. Jest to puszyste drożdżowe pieczywo z mąki pszennej z dodatkiem ziaren sezamu, podobne do włoskiej focacci.

Tagliatelle al ragu

14.04.2021 19:44

Klasyczne tagliatelle al ragu, znane też pod nazwą tagliatelle alla bolognese to danie pochodzące z włoskiego regionu Emilia-Romagna. Oryginalne ragu to długo duszony mięsny sos z dodatkiem podsmażonych warzyw, passaty …

Feta pieczona z pomidorkami koktajlowymi

14.04.2021 19:50

Kulinarny symbol kuchni greckiej, czyli ser feta produkowany z mleka owczego z dodatkiem koziego, zapieczony ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, oliwą, chilli i oregano. Połączenie to sprawdzi się na weekendowe śniadanie …

Sycylijskie pesto z pistacji

10.02.2021 18:26

Składniki na 4 porcje: 150 g pistacji niesolonych i obranych 3-4 łyżki tartego parmezanu lub pecorino kilka liści bazylii świeżo mielona sól 100 ml oliwy Specjalność kuchni sycylijskiej - błyskawiczne …

Crostini z bakłażanem i suszonymi pomidorami

22.01.2021 15:29

Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej i zrumienić na złoty kolor z obu stron. - Na patelnię wlać 2-3 łyżki oliwy, zeszklić na niej pokrojoną cebulę dodając pod koniec …

Piernik wegański

21.12.2020 14:30

Składniki na małą keksówkę: szklanka mąki pszennej łyżka kakao łyżka przyprawy do piernika łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1/2 szkl. Piernik wegański Wegańska wersja piernika, który można przygotować na ostatnią …

Dyniowe leniwe

16.12.2020 18:00

jajko szczypta soli garść uprażonych orzechów włoskich kilka łyżek masła brązowy cukier łyżeczka cynamonu - opcjonalnie szklanka puree z dyni hokkaido 200 g twarogu szklanka mąki jajko szczypta soli garść …

Figi nadziewane ricottą

11.09.2020 11:02

Rewelacyje połączenie smaków: figi nadziewane serem ricotta z odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej, miodem i posienymi orzechami włoskimi. pt.: Dieta Śródziemnomorska Książka Kucharska. Składniki:3 świeże figi 100 g sera ricotta …

Uova in purgatorio

20.08.2020 17:08

2 jajka2 łyżki oliwy z oliwekząbek czosnku2 fileciki anchois - opcjonalnieszklanka passaty pomidorowej lub pomidorów z puszkiświeża bazyliałyżka tartego Parmigiano Jajka w pomidorach po włosku to jedna z ulubionych potraw …

Baci di dama

30.07.2020 11:15

Składniki na około 25 ciasteczek: 150 g mielonych migdałów lub mąki migdałowej 150 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cuku szczypta soli do przełożenia: czekolada gorzka - Z …

Limoncello

25.07.2020 21:00

Przepis Genaro Contaldo, który zaleca macerować skórki przez 3 dni, ja zostawiłam je na 2 tygodnie :) Składniki na litr likieru (24% alkoholu): 3 duże cytryny z grubą skórką 250 …

Cytrynowe risotto z krewetkami

08.07.2020 18:46

Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu arborio lub carnarolli kilkanaście dużych oczyszczonych krewetek pół cytryny 500 ml bulionu warzywnego 3 łyżki masła garść posiekanej natki pietruszki świeżo mielony pieprz …